Grafi razkrivajo, koliko je Slovenija gospodarsko uspešnejša od Hrvaške – TOPNEWS.si

Grafi razkrivajo, koliko je Slovenija gospodarsko uspešnejša od Hrvaške

Grafi razkrivajo, koliko je Slovenija gospodarsko uspešnejša od Hrvaške

Slovenija in Hrvaška imata desetletja skupne zgodovine kot države nekdanje Jugoslavije, vendar so razlike med njima v gospodarskem smislu zelo velike, ugotavlja Marko Repecki, Index.hr.

Slovenija ima nekaj več kot dva milijona prebivalcev, kar je za polovico manj od Hrvaške, vendar sta državi po velikosti gospodarstev podobni. Skupni hrvaški BDP znaša okoli 49 milijard evrov, slovenski pa 43 milijard evrov.

Slovenski BDP na prebivalca znaša približno 21 tisoč evrov, Hrvaški pa le okoli 12 tisoč evrov, zato lahko rečemo, da so Slovenci dvakrat bolj bogati kot Hrvati, meni Repecki.

Kot je razvidno iz grafa, ima Slovenija zelo velik izvoz blaga, ki je v letu 2017 znašal 43 milijard evrov, za primerjavo pa je hrvaški znašal le 14,2 milijarde evrov.

V slovenskem gospodarstvu ima pomembno vlogo industrija, ki predstavlja približno 30 odstotkov BDP-ja.

Trgovina z EU predstavlja 75% izvoza Slovenije (Nemčija 19%, Italija 10% in Avstrija 7%), izven EU pa 4% izvoza v Srbijo in 3% v Bosno in Hercegovino.

Na Hrvaškem se število prebivalcev zmanjšuje, v Sloveniji narašča

Zanimivo je, da za razliko od Hrvaške, kjer število prebivalcev upada, v Sloveniji narašča.

Med letoma 2007 in 2017 se je število prebivalcev Slovenije povečalo z 2,01 milijona na 2,06 milijona – natančneje za 56.500 ljudi. V istem obdobju je Hrvaška izgubila več kot 200.000 prebivalcev.

Čeprav sta bili Hrvaška in Slovenija desetletja del Jugoslavije, sta imeli enak gospodarski sistem in sta morali tako kot vse nekdanje bivše komunistične države opraviti tranzicijski proces, so Slovenci veliko uspešnejši, razlog za to pa gre iskati verjetno v mentaliteti in drugačnemu pristopu do dela in življenja, zaključi Repecki (Foto: Index.hr).

COMMENTS

Wordpress (0)