Zakaj desnica na Hrvaškem napada predsednico Kolindo Grabar Kitarović? – TOPNEWS.si

Zakaj desnica na Hrvaškem napada predsednico Kolindo Grabar Kitarović?

Zakaj desnica na Hrvaškem napada predsednico Kolindo Grabar Kitarović?

Predsednica Hrvaške se je na novinarski konferenci odrekla ustaškega pozdrava “za dom spremni”

V zadnjih dneh se je v medijskem prostoru Hrvaške pojavilo veliko število političnih predstavnikov desnice, ki so močno kritizirali hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Razlog je v tem, da se je hrvaška predsednica na novinarski konferenci odrekla ustaškemu pozdravu “za dom spremni”.

“Ko gre za pozdrav “za dom spremni”, sem storila napako, ko sem dejala, da je to zgodovinski pozdrav, ker mi je slednje večkrat povedal eden od mojih svetovalcev. Vendar pa se strinjam z mnenjem strokovnjakov, da to ni star hrvaški pozdrav. Ta pozdrav je kompromitiran in nesprejemljiv,” je dejala Grabar Kitarović in s tem takoj sprožila odzive dela svoji volivcev na socialnih omrežjih.

Mediji na Hrvaškem so se začeli spraševati, ali lahko radikalna desnica ogrozi drugi mandat Grabar-Kitarovićeve na Pantovčaku.

V desnici in še posebej v HDZ-ju ni nobenega kandidata, ki bi lahko na predsedniških volitvah ogrozil Kolindo Grabar-Kitarović. Obstaja le ena oseba na levici in to je Zoran Milanović, piše Jutarnji list.

Zanimivo je, da v vseh teh napadih nihče iz HDZ-ja ni stopil v bran predsednice.

“Kolinda je med desnico uživala status kraljice. Lepa blondinka, ameriškega bleščečega nasmeha, z mednarodno kariero, je premagala osovraženega Yusipovića, kot so se desničarji pod vodstvom Bujanca norčevali iz nekdanjega predsednika Iva Josipovića. Njena zmaga se je zgodila v času, ko je na Hrvaškem vladala leva Milanovićeva vlada in levičarski predsednik, zato je bila njena zmaga za desnico balzam na rano in veliko upanje, ki je dalo slutiti na zmago HDZ-ja. Štiri leta kasneje je Kolinda Grabar-Kitarović naredila veliko čiščenje, a tudi velik preobrat. Odpovedala se je pozdravu “za dom spremni”, ki ga je prej opravičevala kot stari hrvaški pozdrav, vrgla je kopje v trnje, ko gre za kritike in napade na predsednika vlade Andreja Plenkovića, zamenjala pa je tudi svojega svetovalca za notranjo politiko Mateja Radeljića. S srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem se je odločila, da bo zgradila toplejše politične odnose, in hkrati razjezila svojega medijskega apologeta Bujanca, ki je bil do tedaj promotor njene politike,” analizira Večernji list.

V tem trenutku je torej ključno vprašanje, ali ima desnica protikandidata, ki ga bo zoperstavila Kolindi Grabar-Kitarović in kdo bo ta kandidat?

COMMENTS

Wordpress (0)