(VIDEO) V spopadih v Venezueli 4 mrtvi, Guaido pozval mednarodno skupnost na pomoč! Kolumbija umika svoje diplomate! – TOPNEWS.si

(VIDEO) V spopadih v Venezueli 4 mrtvi, Guaido pozval mednarodno skupnost na pomoč! Kolumbija umika svoje diplomate!

(VIDEO) V spopadih v Venezueli 4 mrtvi, Guaido pozval mednarodno skupnost na pomoč! Kolumbija umika svoje diplomate!

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Gvaido je na Twitterju sporočil, da predlaga mednarodni skupnosti, da ima vse vse opcije odprte za odstranitev predsednika Nicolasa Madure z oblasti, potem ko je včeraj z vojaškimi silami blokiral vstop humanitarne pomoči v Venezuelo.

“Današnji (sobotni) dogodki so razlog, da se odločim: formalno predlagamo mednarodni skupnosti, da ohraniti vse možnosti odprte, da bi zagotovili svobodo naše države, ki se bori in se bo še naprej borila,” je tvitnil Guaido.

Guaidojev poziv je prišel po turbulentnem dnevu poskusov, da bi spravil ameriško humanitarno pomoč iz Kolumbije v Venezuelo. Humanitarna akcija, ki so jo sprožile Združene države, je naletele na močen odpor venezuelskih varnostnih sil, ki so izstrelile solzivec na demonstrante, v spopadih so umrli najmanj štirje ljudje, poškodovanih pa je približno 300 ljudi.

Mediji so poročali, da so spopadi trajali ves dan na dveh mostovih, ki povezujeta Venezuelo s Kolumbijo, Guaido pa je večkrat pozval vojsko, naj se mu pridruži v boju proti Madurovi “diktaturi”.

Po navedbah kolumbijskih oblasti se je na ta klic odzvalo več kot 60 venezuelskih vojakov, ki so dezertirali s položajev. Šlo naj bi predvsem za vojake, poveljniki pa so še vedno zvesti Madurovi socialistični oblasti. Dezerterji so ugrabili oklepna vozila in rušili vse pred seboj.

Kolumbija je napovedala, da umika diplomatsko osebje iz Caracasa, potem ko je venezuelski predsednik Nicolas Maduro prekinil vse politične in diplomatske vezi s to državo in dal diplomatskemu osebju 24-urni rok za odhod iz Venezuele.

Odločitev o umiku diplomatov iz Venezuele je potrdil kolumbijski zunanji minister Holms Truhillo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)