Bo končno odšel na prostost? Avstralija Julianu Assangeu izdala novi potni list! – TOPNEWS.si

Bo končno odšel na prostost? Avstralija Julianu Assangeu izdala novi potni list!

Bo končno odšel na prostost? Avstralija Julianu Assangeu izdala novi potni list!

Avstralija je danes potrdila, da ima ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange veljaven potni list te države.

Assange, ki že od leta 2012 biva v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, se boji, da bi ga lahko Ekvador po spremembi oblasti izročil Združenim državam, poroča Reuters.

Novi potni list bo omogočil Assangeu, čigar zdravje se slabša, vrnitev v Avstralijo.

Kot poročajo, je Avstralija izdala nov potni list Assangeu že septembra lani, ker je prejšnji potekel, vendar pa so omenjeno informacijo sporočili šele danes.

Visoki avstralski uradniki ministrstva za zunanje zadeve in trgovino so pred avstralskim senatom povedali, da ima Assange veljaven potni list.

Senator Rex Patrick iz manjšinske stranke Central Alliance je prosil predstavnike ministrstva, naj povedo, ali so govorili z ZDA o varnem prehodu za Assangea, če se odloči, da bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.

Vodja pravnega oddelka ministrstva James Larsen je dejal, da nima informacij, da bi ZDA sprožile kakršen koli postopek proti Assangeu, zato ni potrebe, da bi se o tem pogovarjali.

Ameriški uradniki so v preteklosti sporočili, da je ameriško zvezno tožilstvo sprožilo kazensko preiskavo proti Assangeu in Wikileaksu zaradi objave diplomatskih in vojaških skrivnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)