Ameriško zvezno tožilstvo Vatikanu ne verjame več! – TOPNEWS.si

Ameriško zvezno tožilstvo Vatikanu ne verjame več!

Ameriško zvezno tožilstvo Vatikanu ne verjame več!

Med štiridnevnem srečanju vatikanskih duhovnikov, na katerem je bila glavna tema zatiranja spolnih zlorab znotraj cerkve, je tožilstvo Združenih držav Amerike ostro kritiziralo katoliško cerkev, pri čemer je dejalo, da se katoliški cerkvi več ne more verjeti, da bo preganjala, duhovnike pedofile, poroča CNN.

Na tisoče zaupnih dokumentov

Tako je v četrtek v Michiganu potekala tiskovna konferenca državne tožilke Dane Nessel, ki je javnost seznanila s podrobnostmi svoje preiskave o spolnih zlorabah v sedmih michigenskih katoliških škofijah.

Oktobra lani je policija iz cerkvenih uradov zasegla na tisoče dokumentov, zdaj pa državno tožilstvo preiskuje 300 prejetih vlog. Škofije so prosili, naj prekinejo notranje preiskave, dokler tožilstvo ne konča s svojim preiskovalnim postopkom.

Na tiskovni konferenci je Nesslova dejal, da bi škofije morale prenehati preiskovati same sebe. Obtožila je cerkvene uradnike, da od žrtev zahtevajo, naj zlorabo prijavijo le škofijam, ne pa tudi policiji, in da preko različnih zaupnih sporazumov o odškodninah pritiskajo na žrtve, naj o tem javno ne govorijo.

“Če na vaša vrata potrka preiskovalec in zaprosi za pogovor z vami, ga prosite, da vam pokaže značko, ne pa krone,” je dejala Nesslova.

Na tisoče zlorabljenih otrok

Državni tožilec Pensilvanije Josh Shapiro, ki je avgusta lani vložil poročilo, v katerem je več kot 300 duhovnikov obtoženo spolne zlorabe na tisoče otrok v šestih škofijah od leta 1947, je prejšnji teden na Twitterju zapisal, da je “papež obljubil resnične spremembe, da bi zaščitil otroke”. Na podlagi naše preiskave je jasno, da Cerkvi ne moremo verjeti, da bo sama procesuirala pedofilske duhovnike.”

“Zakon bi moral veljati za vse enako”

Senator Kalifornije Jerry Hill je v sredo predstavil zakon, ki bo duhovnikom nalagal, de prijavijo kakršen koli sum zlorabe otrok, četudi se s tem krši zaupnost zakramenta izpovedi.

“Nujno je treba prijaviti posameznike, ki zlorabljajo otroke, ali tiste, za katere se sumili, da to počnejo, da bi lahko izvedli zakonito preiskavo,” je dejal senator Jerry Hill.

“Zakon bi morali uporabljati za vse enako, brez izjeme. Izvzetje za duhovnike bi ščitilo le tiste, ki zlorabljajo, otroci pa bi bili še bolj ogroženi,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)