(VIDEO) Po “trpljenju” mlade Melanije Trump, ki je bila “zatirana v socializmu in komunizmu”, je britanski zunanji minister Jeremy Hunt pohvalil preobrazbo Slovenije od “vazalne države Sovjetske zveze do članice Evropske Unije in Nata” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po “trpljenju” mlade Melanije Trump, ki je bila “zatirana v socializmu in komunizmu”, je britanski zunanji minister Jeremy Hunt pohvalil preobrazbo Slovenije od “vazalne države Sovjetske zveze do članice Evropske Unije in Nata”

(VIDEO) Po “trpljenju” mlade Melanije Trump, ki je bila “zatirana v socializmu in komunizmu”, je britanski zunanji minister  Jeremy Hunt pohvalil preobrazbo Slovenije od “vazalne države Sovjetske zveze do članice Evropske Unije in Nata”

Potem ko smo pred dnevi lahko spremljali nastop Melanie Trump “o zatiranju v socializmu in komunizmu”, je včeraj na novinarski konferenci po pogovorih v Ljubljani med slovenskim in britanskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in Jeremyem Huntom, slednji pohvalil preobrazbo Slovenije v zadnjih 30-tih letih od “vazalne države Sovjetske zveze do članice Evropske unije in Nata”.

Ameriški mediji so nastop Melanie Trump pospremili s komentarjem, da se je rodila v “komunistični” Sloveniji, sama pa je poudarila, da mnogi v občinstvu vedo, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko so živeli v zatiranju v socializmu in komunizmu.

Prebivalcem Venezuele je sporočila, da jih razume: “Ponosna sem, da sem tukaj z vami v Združenih državah Amerike kot vaša prva dama. Mnogi tukaj med vami vedo, kako je biti blagoslovljen s svobodo po življenju v zatiralskem socializmu in komunizmu.”

Mediji, ki so bili na tiskovni konferenci, pa so “pohvalo” Hunta večinoma spregledali. Med naštevanjem pohval je Hunt dejal: “…Sem zelo vesel, da sem tukaj, ker je Velika Britanija kot prijateljska evropska država zelo ponosna na preobrazbo, ki jo je Slovenija naredila v zadnjih tridesetih letih, izjemno preobrazbo iz sovjetske vazalne države v moderno evropsko demokratično članico Evropske unije, članico zveze Nato, državo z učinkovitim gospodarstvom, rastočim turizmom iz leta v leto. To je resnično primer najboljših Evropejcev. Rad bi se zahvalil prebivalcem Slovenije za njihova velika prizadevanja, ki so omogočila, da je do te preobrazbe prišlo, …”. Primerjave in zgodovinska dejstva očitno niso najmočnejša stran britanskega zunanjega ministra Hunta, ki je pred časom EU primerjal z nekdanjo Sovjetsko zvezo.

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je namreč na letnem kongresu konservativcev v Birminghamu oktobra lani zbranim delegatom dejal, da želi Evropska unija kaznovati Veliko Britanijo zaradi brexita. Odnos EU je nato primerjal s prizadevanji nekdanje Sovjetske zveze, da bi preprečila osamosvojitev posameznih republik, in s tem povzročil razburjenje.

»Očitno menite, da lahko klub obdržite s kaznovanjem članice, ki ga želi zapustiti,« je Hunt nagovoril Bruselj. »EU je bila ustanovljena za zaščito svobode. Sovjetska zveza je ljudem preprečila odhod,« je dodal.

»Izkušnja iz zgodovine je jasna: Če boste EU spremenili v zapor, se želja po odhodu ne bo zmanjšala. Rasla bo in ne bomo edini zapornik, ki bo želel pobegniti,« je še dejal.

Njegove opazke sta kmalu obsodila dva nekdanja visoka predstavnika britanskega zunanjega ministrstva. »Te neumnosti so nevredne britanskega zunanjega ministra,« je dejal britanski diplomat lord Peter Ricketts. Njegov naslednik diplomat in državni sekretar Simon Fraser pa je Huntove besede označil za »šokantno napako presoje«, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

COMMENTS

Wordpress (0)