Novi minister za kulturo kot “Feniks iz pepela” na pogorišču kulturnega ministrstva – TOPNEWS.si

Novi minister za kulturo kot “Feniks iz pepela” na pogorišču kulturnega ministrstva

Poznič prihaja iz "mesta zločina", kjer je leta 1980 začel tudi Leibach - Delavskega doma Trbovlje

Novi minister za kulturo kot “Feniks iz pepela” na pogorišču kulturnega ministrstva

Poznič je bil rojen v Trbovljah leta 1959 in je odraščal v rudarski družini. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je Poznič leta 2007 diplomiral iz kiparstva, dve leti za tem pa je na akademiji magistriral s področja videa in novih medijev.

Po študiju je v Ljubljani tudi živel, a se je nato vrnil v rodno Trbovlje, kjer je leta 2008 zasedel mesto direktorja kulturnega centra DDT. Sicer je tudi programski vodja Nove galerije DDT in vodja projekta Trbovlje novomedijsko mesto (TNM). Mesto direktorja Delavskega doma Trbovlje (DDT) zaseda dobrih deset let, znan je tudi kot mož, ki je botroval razcvetu novomedijske kulture v Trbovljah, predvsem z vzpostavitvijo festivala Speculum Artium.

Poznič je torej začel “na kraju zločina”, v Delavskem domu, kjer je leta 1980 pričela svoje dolgo potovanje skupina Leibach. Po neuradnih informacijah so se do imenovanja Pozniča za kulturnega ministra izrekli tudi nekateri člani Laibacha, ki se poleg glasbe izraža še z oblikovanjem, slikarstvom in gledališčem. Skupina Leibach sodi v umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK) in je med najbolj razpoznavnimi slovenskimi glasbenimi skupinami, uveljavljena predvsem na mednarodnem prizorišču.

Ob imenovanju na mesto direktorja delavskega doma je Poznič dejal, da mu je bilo v največji izziv spremeniti miselnost ljudi v svojih krajih, vsaj kar se kulture tiče. Ob skorajšnji desetletnici direktorskega dela pa je lani za regionalni medij ZON presodil: “Kot Feniks iz pepela smo postali zelo hitro prepoznavni. Smo ne le regionalni, temveč državni kulturni center, eden izmed tistih, ki kažejo smeri, kam naj bi se razvoj kulture gibal na začetku 21. stoletja.”

Feniks pa ni le prispodoba, tako se imenuje tudi Pozničev kip, ki krasi avlo trboveljskega delavskega doma. Svoja dela je sicer Poznič predstavil na več razstavah. V DDT so ob lanskem pogovoru navedli, da je Poznič danes “odrasel, dozorel človek, ki zna pogledati in stisniti roko sočloveku zelo nežno, a ga v naslednjem hipu tudi spustiti na trda tla realnosti, včasih tudi gromko izstreli svoja videnja sedanjosti in prihodnosti”.

Na vprašanje, zakaj se je SD-ju ponudil kot kandidat za ministra za kulturo, je Poznič dejal: “Predvsem zato, ker ob 10-letnem delu tam v Trbovljah se je nekako izkristalizirala podoba, kar dosti poglobljene silnice, ki vlečejo na razne strani znotraj našega kulturnega polja, kulturnega umetniškega polja. In se mi zdi, da ni potrebno, da ta energija, ki sem jo začutil že sedaj z odstopljenim ministrom ali kakorkoli, v bistvu gre v pravo smer. In se mi je zazdelo nujno potrebno, da nekako vzpostavimo iz vsega tega, kar je bilo začeto pred slabega pol leta, da to kontinuiteto vzpostavimo, in da peljemo te zgodbe naprej, seveda še nekako s tistimi zgodbami, ki se meni zdijo pomembne. Govorim o virtualizaciji, digitalizaciji celotnega polja, kar je zelo pomembno. Ampak, še enkrat kontinuiteta. Mislim, da se je stvar dobro nastavila, dobro začela in mislim, da bomo sedaj tudi potegnili naprej in v naše skupno dobro nekaj postorili.”

Poznič pravi, da nikoli ni bil vpet v nobene politične opcije niti prej niti sedaj, tako da sem glede tega v bistvu bil nedolžen. “Ampak, se mi je nujno zdelo, da če jaz zastavim svoj ugled in vse, kar nosim s sabo na to pozicijo, se mi je nujno zdelo, da tudi na tej simbolni ravni, pa tudi vsebinski, nimam nobenih problemov s tem, da postanem jaz sam del ene ekipe, in da ta cela ekipa postane del tega, kar jaz v skupnem imenu tudi počnem”, je povedal Poznič in potrdil, da se je včlanil tudi v stranko SD.

Dejan Židan pa je novinarki odgovoril: “Spoštovana, poznano vam je, da smo si vzeli nekaj več časa. V začetku smo mnogo razpravljali o dilemi, ali želimo dati na mesto ministra za kulturo nekoga, ki ima veliko politično izkušnjo in je visoko rangiran tudi politično v stranki SD, ali se odločimo, da damo možnost, da naredimo korak naprej s strokovnjakom, ki je prepoznan v svojem in tudi v širšem okolju, kar gospod Zoran je. Na koncu smo se odločili, da delo, ki je zastavljeno, je tako zelo pomembno, da so tako veliki koraki bili narejeni, da morajo šteti samo uspehi kandidata na področju kulture. In to je bil razlog, da smo se v ponedeljek odločili, in takrat smo razpravljali tudi na kolegiju predsednika socialnih demokratov. Danes pa je potekala dopisna seja predsedstva in smo se odločali o prvih dveh imenih in dopisna seja bo tudi v naslednjih dneh potekala, saj je dogovorjeno znotraj stranke, da minister, ko bo imenovan, v tistem trenutku bo tudi predstavil oba državna sekretarja.”

Poznič je na vprašanje, kako se bo lotil reševanja odnosov na ministrstvu, odgovoril, da ni tiste sorte, ki bi povzdigoval glas. Prepričan je, da lahko probleme rešujejo z argumenti in potegnejo voz naprej. Kot je poudaril, ima voljo, da se stvari rešijo v skupno dobro skozi dialog in odločnost. “Če ministrstvo ni vzpostavljeno kot kohezivna enota, ki stremi k istemu cilju, je to treba doseči v čim krajšem času. Mislim, da nam to ne bo delalo problemov,” je še ocenil.

S kandidatom je SD že seznanila premierja Marjana Šarca, ki se bo s Pozničem predvidoma pogovoril v prihodnjih dneh.

COMMENTS

Wordpress (0)