(VIDEO) Putin pred zvezno skupščino: Rusija ne želi vojne! Toda, če bo Amerika razvrstila rakete po Evropi, bo Rusija ravnala recipročno! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putin pred zvezno skupščino: Rusija ne želi vojne! Toda, če bo Amerika razvrstila rakete po Evropi, bo Rusija ravnala recipročno!

(VIDEO) Putin pred zvezno skupščino: Rusija ne želi vojne! Toda, če bo Amerika razvrstila rakete po Evropi, bo Rusija ravnala recipročno!

Ruski predsednik Vladimir Putin je imel letni govor v ruski Dumi, pri čemer je veliko pozornosti posvetil sodobnim političnim razmeram v svetu, predvsem v luči poslabšanih odnosov med Združenimi državami Ameriko in Rusijo.

Vladimir Putin je veliko pozornosti posvetil izstopu ZDA iz sporazuma o raketah srednjega in malega dosega (INF) in dejal, da so od podpisa dokumenta številne države doslej delale na razvoju takšnega orožja, medtem ko Washington in Rusija pa ne.

Po njegovem mnenju bi morala Amerika takoj povedati, ne pa da si izmišljuje razloge, kako bi odstopila od sporazuma. Putin je tudi poudaril, da so Združene države tiste, ki so prve kršile sporazum.

“Amerika je razvrstila sisteme Edge Ashor v Evropi, ki so sposobni lansirati Tomahawke. In spet se ni nihče odzval. Čudno, vendar se ne smemo čuditi,” je dejal in poudaril, da Rusija nima namere prva razporejati raket v Evropi. Toda, če bo Amerika to storila, bo Rusija to razumela kot grožnjo in bo prisiljena razmestiti orožje tako, da bo lahko ciljala ne le ozemlja, kjer so razporejeni raketni sistemi, ampak tudi ozemlja, kjer so centri za sprejemanje takih odločitev.

“Rusija ne želi eskalacije napetosti, ne želi vojne. Če pa bo nujno potrebno, naj ne bo iluzij: odgovor bo vzajemen. Javno povem, da bodo vsi vedeli in razumeli.” Naš odgovor je obrambne narave, “je dejal in predstavil nove vrste orožja.

To je nadzvočna raketa, imenovana “Cirkon”, ki je sposobna leteti z devetkratno hitrostjo zvoka. Povedal je tudi, da se je začela serijska proizvodnja kompleksa “Avangard” in proizvodnja “Sarmata”.

Najnovejše orožje “Peresvet” in “Kinzhal” sta pokazala svojo učinkovitost, uspešno testiranje pa je prestal tudi “Burevestnik”, medtem ko bodo jedrsko podmornico “Poseidon” spustili v vodu v prvi četrtini leta.

Hkrati je ruski voditelj dejal, da Rusija želi enake in prijateljske odnose z Združenimi državami in ne ogroža nikogar. Ne zanima nas konfrontacija in si je ne želimo, toda naši partnerji ne opazijo, kako in s kakšnim tempom se svet spreminja. Nadaljujejo svojo destruktivno in napačno politiko, preveč zagledani v idejo o svoji odličnosti, je dejal Putin in dodal: “Imajo pravico razmišljati, kot želijo, vendar, ali znajo računati?” Verjetno znajo izračunati obseg in hitrost naših perspektivnih orožnih sistemov. Vendar prosimo, naj najprej izračunajo, šele nato naj sprejemajo odločitve, ki lahko ustvarijo dodatne in resne grožnje za našo državo, ki lahko zagotovo pripeljejo do povračilnih ukrepov Rusije, katere varnost bo zanesljivo in brezpogojno zaščitena, “je dejal Putin.

Pripravljeni smo se pogovarjati o razoroževanju, vendar ne bomo več trkali na zaprta vrata, je opozoril ruski predsednik in pozval partnerje, naj razumejo potrebo po enakopravnem dialogu o tej temi.

Rusija je bila in bo suverena država, takšna bo ali pa je sploh ne bo. Rusija ne more biti država, če ni suverena. Nekatere države so to lahko, Rusija pa ne, je dejal Putin.

Širitev zaupanja in sodelovanja z drugimi državami na različnih področjih – to je prednostna naloga zunanje politike, je poudaril Putin. Omenil je Belorusijo in dejal, da je treba okrepiti sodelovanje v okviru evrazijske ekonomske unije, nato pa se dotaknil vprašanja Kitajske in dejal, da je izredno pomembno z njo imeti enakopravne odnose. Omenil je tudi Indijo, s katero ima Rusija veliko sodelovanje.

V zvezi z Japonsko je dejal, da je zelo pomembno najti način za podpis mirovnega sporazuma.

Kar se tiče notranjih političnih vprašanj, je Putin razkril, da državne rezerve prvič v zgodovini Ruske federacije v celoti pokrivajo celotni zunanji dolg države. Opredelil je štiri prednostne naloge: rast produktivnosti dela, povečanje izvoza sekundarnih proizvodov, izboljšanje poslovnega ozračja in odpravo vseh gospodarskih omejitev.

Rusija ima zgodovinsko priložnost, da izboljša pogoje za poslovanje, predvsem na področju informacijske tehnologije, je dejal Putin in vladi naložil, naj ustvari privlačne pogoje za naložbe v tehnološka podjetja.

“Naš celotna zakonodaja mora biti v skladu s trenutnimi tehnološkimi razmerami,” je dejal.

“Ljudje morajo čutiti spremembe, da se razmere spreminjajo na bolje. Glavna naloga je ohraniti naš narod, podpreti družine,” je dejal Putin in dodal, da se nataliteta v državi zmanjšuje.

“Več otrok – manj davkov,” je napovedal nove ukrepe za povečanje rodnosti v Rusiji. “Reševanje demografskih problemov je neposredno povezano z zmanjšanjem revščine.” Kot je pojasnil, je bilo v letu 2000 revnih okoli 40 milijonov ljudi, danes pa se je število zmanjšalo za več kot dvakrat, na okoli 19 milijonov. Najpogosteje revni so upokojenci, družine in invalidi. Država mora zagotoviti najnujnejšo pomoč najbolj ogroženim, je dejal Putin.

Še ena zelo pomembna stvar, na kateri je treba delati, je zdravstveno varstvo, ruski predsednik pa se zavzema za uvedbo čim več “odgovornih poliklinik”, v katerih bi se čakalni čas zmanjšal za trikrat. Dodal je, da bo Rusija namenila trilijon rubljev za zdravljenje bolnikov z rakom, vendar je tudi spomnil, da se delež tistih, ki so ozdravljeni te hude bolezni, povečuje.

Putin je pomemben del svojega govora posvetil vprašanju izobraževanja in izobraževanja ter predlagal uvedbo programa finančne spodbude za profesorje, ki se odločijo živeti v manjših skupnostih in vaseh.

Predsedniškega govora se je udeležilo približno 1.000 udeležencev, vključno s poslanci zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, ministri, uradniki predsedniške uprave, vodje ustavnega in vrhovnega sodišča, diplomati, novinarji in drugi.

COMMENTS

Wordpress (0)