Vatikan je priznal, da ima tajna navodila za duhovnike, ki imajo nezakonske otroke – TOPNEWS.si

Vatikan je priznal, da ima tajna navodila za duhovnike, ki imajo nezakonske otroke

Vatikan je priznal, da ima tajna navodila za duhovnike, ki imajo nezakonske otroke

VATIKAN je potrdil, da znotraj institucije obstajajo tajna navodila za obravnavanje duhovnikov, ki kljub zaobljubi v celibatu prikrivajo otroke, spočete v zunajzakonskih razmerjih, piše CNN.

Tajni interni dokument

Vincent Doyle, sin katoliškega duhovnika, je za New York Times povedal, da je med potovanjem v Rim videl dokument, ki to potrjuje. Novinarji so v zvezi s tem Vatikanu poslali vprašanje, ki je nato priznal obstoj takih pravil: “Potrjujem, da obstajajo omenjene smernice,” je za New York Times dejal tiskovni predstavnik Vatikana Alessandro Gisotti. “Gre za interni dokument.”

Katoliški duhovniki bi morali uradno spoštovati stroga pravila življenja v celibatu oziroma se vzdržati kakršne koli oblike spolne aktivnosti. Naraščajoče število spolnih škandalov po svetu, vključno s spolnimi zlorabami duhovnikov, kaže, da se ta zaobljuba pogosto krši. Kljub takemu stanju znotraj svoje verske organizacije, katoliška cerkev vztraja pri tradiciji ohranjanja zaobljube celibata.

Smernice zaradi zaščite otroka

Doyle, ki je ustanovil skupino, imenovano “Coping International”, da bi pritegnil k sodelovanju nezakonite otroke duhovnikov, je dejal, da ima njegova spletna stran že 50.000 uporabnikov v 175 državah.

Tiskovni predstavnik Vatikana Gisotti je pojasnil, da obstajajo interne smernice zaradi “zaščite otroka”, in da se pogosto v njih svetuje duhovniku, naj opusti svoj klic in “prevzame odgovornost kot starš”.

COMMENTS

Wordpress (0)