Ustanovitelj podjetja Huawei: ZDA nas ne morejo zlomiti! – TOPNEWS.si

Ustanovitelj podjetja Huawei: ZDA nas ne morejo zlomiti!

Ustanovitelj podjetja Huawei: ZDA nas ne morejo zlomiti!

Kitajski ustanovitelj telekomunikacijskega giganta Huawei se je odzval na prizadevanja ZDA, da bi njegovo podjetje uvrstile na črni seznam, in kljubovalno zatrdil, da svet ne more biti brez Huaweija in njegove “naprednejše” tehnologije, poroča BBC.

“ZDA nas ne morejo zlomiti,” je rekel Ren Zhengfei v intervjuju za BBC. “Svet nas ne more zavrniti, ker smo bolj napredni.”

Ren (74) je obsodil aretacijo svoje hčerke, finančne direktorice Huaweija Meng Wanzhou, in dejal, da je zadeva “politično motivirana”.

Mengovo so aretirali decembra v Kanadi na zahtevo Združenih držav Amerike zaradi domnevne kršitve ameriških sankcij proti Iranu, v prihodnjih dneh pa jo čaka sojenje, ki bo odločalo o njeni izročitvi ZDA.

“Temu nasprotujemo,” je dejal Ren Zhengfei. “Toda prepuščamo to sodiščem, da zadevo rešijo.

“Ustanovitelj podjetja Huawei, ki se drugače izogiba medijem, je bil zadnjih nekaj mesecev prisiljen nastopati v javnosti, saj je bilo podjetje pod velikim pritiskom zaradi obtožb o vohunstvu in ameriški kampanji prepričevanja drugih držav, naj prepovejo njegovo tehnologijo.

Lansko leto je Avstralija iz varnostnih razlogov prepovedala opremo Huawei v svoji prihodnji 5G mreži.

Nova Zelandija je prav tako prepovedala svojemu največjem telekomunikacijskemu operaterju uporabo tehnologije Huawei za omrežje naslednje generacije, medtem ko ga je Češka republika domnevno izključila iz svojega več koti 20 milijonov evrov vrednega razpisa za vzpostavitev davčnega portala.

Ameriški tožilci obtožujejo Huawei, da je ukradel poslovne skrivnosti in trdijo, da podjetje ponuja nagrade zaposlenim, če konkurentom ukradejo tehnološke ideje.

Ren Zhengfei je le zamahnil z roko na pritisk Zahoda

“Če se na zahodu ugasnejo luči, bo vzhod še vedno svetil,” je dejal. “Amerika ne predstavlja sveta.”

“Tudi, če bodo prepričali še dodatne države, da nas več ne bodo začasno uporabljali, lahko še vedno zmanjšamo podjetje.”

Ameriška kampanja bi lahko propadla

Vendar pa je vedno več znakov, da bi se lahko ameriška prizadevanja za prepričevanje zaveznikov, naj se izogibajo Huaweijeve tehnologije, zrušile. Britanska obveščevalna agencija je sklenila, da bi lahko obvladovala varnostna tveganja, ki jih predstavlja oprema Huawei 5G, so sporočili iz Financial Timesa.

“Če so Britanci prepričani, da lahko preprečijo grožnje nacionalni varnosti, potem lahko tudi druge države prepričajo svojo javnost in ameriško administracijo, da ravnajo razumno, da bi ponudnikom telekomunikacijskih storitev omogočili uporabo kitajskih komponent,” je povedal medijem neimenovani vir.

Nova Zelandija prav tako razmišlja o zmanjšanju varnostnih tveganj pri uporabi opreme Huawei v infrastrukturi 5G, namesto da bi jo popolnoma izključila.

Predsednica vlade Jacinda Ardern je v torek izjavila, da bo novozelandski varnostni urad o varnostni grožnji, ki jo predstavlja Huawei, govoril s Sparkom, domačim telekomunikacijskim operaterjem, ki mu je bilo lani prepovedano uporabljati opremo kitajske družbe.

Dodala je, da Huawei ni bil “nikoli” izključen iz morebitnega sodelovanja pri uvedbi omrežja 5G v državi.

COMMENTS

Wordpress (0)