(VIDEO) “The best of” s kongresa SAB – Zakaj naj postane Alenka Bratušek “mati naroda” in zakaj Maša Kociper bere Goebbelsa, Hitlerja, Tita in Churchilla – TOPNEWS.si

(VIDEO) “The best of” s kongresa SAB – Zakaj naj postane Alenka Bratušek “mati naroda” in zakaj Maša Kociper bere Goebbelsa, Hitlerja, Tita in Churchilla

(VIDEO) “The best of” s kongresa SAB – Zakaj naj postane Alenka Bratušek “mati naroda” in zakaj Maša Kociper bere Goebbelsa, Hitlerja, Tita in Churchilla

Alenka Bratušek je na sobotnem kongresu SAB prejela vnovični mandat na čelu stranke. Večina govorcev je poudarila njeno osebnost, še zlasti pogum v času, ko je prevzela vodenje vlade v najhujši krizi. Predsednik stranke ROK – stranka za razvoj občin in krajev Marjan Žibert pa celo meni, da bi Bratuškovo morala postati mati naroda. “In ravno tu vidimo našo priložnost v stranki Alenke Bratušek. Priložnost, da kot prva stranka postane stranka ljudi, za ljudi. In če je bil nekoč kakšen slovenski politik imenovan za očeta naroda, zakaj ne bi postala predsednica Alenka neka “mati naroda”. Vaša predsednica, ki jo močno spoštujemo in podpiramo, je zagotovo človek, ki ima široko dimenzijo in vse tisto, kar krasi zaupanja vrednega, modernega politika.”

Zakaj vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper bere Goebbelsa, Hitlerja, Tita in Churchilla …?

“Samo še nekaj besed o področju mojega dela. Ljudje imajo v stranki zadolžitve, načine kako pomagamo. Moj način je vsebina in politični nastop. Tukaj se počutim močno, tu sem doma. Izredno rada berem, izredno rada študiram. Veliko dam na zgodovino. Mnogo berem teh zgodovinsko političnih knjig, Goebbelsa, Hitlerja, Tita, Churchilla…. razmišljam, kaj se je dogajalo v zgodovini in kaj bi se dalo iz tega naučiti. Ne morem še zdaj ne razumeti kako je lahko iz totalne bedarije, brez pravih ozemeljskih zahtev, prišlo do grozne prve svetovne vojne v kateri je umrlo skoraj 40 milijonov ljudi. In kako je samo 20 let po tej grozoti spet prišlo do še ene grozne vojne. V razmerah, ki so bile na začetku zelo podobne tem, v katerih smo sedaj. To so stvari, ki me zelo skrbijo in me ženejo k temu, da sem v politiki aktivna, kajti želim si vse dobro za vse nas, zlasti pa za naše otroke. In to so moji razlogi za to, da ostanem v politiki. Zato se bom še naprej borila na področjih, ki so mi blizu in ki sem jih že naštela. Skrbijo me migracije, skrbi me, kaj se dogaja z našim okoljem. Vsi strokovnjaki govorijo, da če ne naredimo nekaj zelo hitro je lahko ogrožena civilizacija kot jo poznamo. Skrbijo me fake news in nepoštene volitve, skrbijo me populizmi, levi in desni. Desni iz razlogov, ki so vsem poznani pa tudi levi, veliko močnejši tudi v Sloveniji. Predvsem zato, ker dajejo ljudem občutek, da obstoječe strukture, obstoječe institucije, obstoječi demokratični organi in organizacije niso sposobni odgovoriti na izzive sodobnosti..”

Med gosti kongresa so bili tudi predstavniki nekaterih drugih strank. Poleg Židana sta med gosti bili še podpredsednica SMC Lilijana Kozlovič in podpredsednica LMŠ Jerca Korče.

Kozlovičeva je poudarila, da je prisotnost SMC na kongresu dokaz strateškega partnerstva in ne zgolj vljudnost. Korčetova pa je izpostavila zlasti svoj pogled na Bratuškovo in priznala, da je nanjo naredila vtis, že ko je bila mlajša. V Bratuškovi je videla samozavestno in odločno žensko, ki je prevzela vodenje države v časih, ko v Sloveniji morda ni bilo niti moškega, ki bi imel toliko poguma.

In kaj je Alenka Bratušek povedala o sodelovanju z Marjanom Šarcem…?

“Če smo z našimi koalicijskimi partnerji podpisali dogovor o sodelovanju, tega sodelovanja ne sme biti konec, ko mandatar postane predsednik vlade. Ponosni smo, da bomo s svojim delom pomagali, da bo naša država boljša. Verjamem, da bomo s svojimi izkušnjami in odločnostjo zagotovili boljše pokojnine, utrdili zdravstveni sistem in izpeljali najpomembnejše infrastrukturne projekte. Ponosni smo lahko na prehojeno pot in tudi naša stranka je zaslužna, je sama zaslužna za vse svoje dobre rezultate. Nihče nam ni nič podaril. Še več, veliko je bilo polen, ki so letela pod naše noge. Nismo obupali, zato smo še tukaj in zato smo še močnejši. Hvala vam za podporo in pomoč. Obljubim vam, da bom tudi naprej predsednica, ki bo imela vedno najprej v mislih državo, ljudi in naše skupne cilje, ki bodo Slovenijo naredili še boljšo.”

Alenka Bratušek o košarici od Mira Cerarja leta 2014

” S popotnico dobrega dela vlade, ki sem jo vodila smo leta 2014 šli na državnozborske volitve. Na teh volitvah so nam ljudje pokazali, da nam zaupajo in verjamejo. Leta 2018 so nam ljudje pokazali, da nam zaupajo še bolj. Seveda smo ostali parlamentarna stranka, ampak ne več najmanjša. V prvem mandatu so ljudje naši stranki namenili štiri poslance, danes jih imamo pet. Se pravi smo svoj rezultat izboljšali za četrtino, se pravi za 25 odstotkov. Po državnozborskih volitvah leta 2014 smo ostali opozicijska stranka, kljub temu, da je Slovenija dobila levosredinsko vlado. Seveda povsem avtonomno se je SMC, gospod Cerar, pač odločil, da nas, kljub programski sorodnosti, ne želijo v svoji vladi in koaliciji. Mi smo prepričani bili takrat in smo tudi danes, da bi s svojimi izkušnjami o vodenju vlade njihovi vladi lahko zelo pomagali. Vedeli smo, da bi s našimi izkušnjami bile rešitve in odločitve še boljše. Dobro se spomnim in tudi razumem vaše razočaranje, ko smo takrat leta 2014 dobili košarico. Ampak tudi to nas ni ustavilo. In z veliko zavzetostjo smo delali naprej…”

Alenka Bratušek o koaliciji in vladi

“Našo koalicijo sestavlja pet strank. Naši so trije glasovi v vladi in pet glasov v državnem zboru. Tega se zavedamo, morajo pa to vedeti in razumeti tudi ljudje. Trije glasovi v vladi in pet v državnem zboru je premalo, da bi lahko sami sprejemali odločitve. Ko smo sestavljali koalicijo, smo naših pet glasov namenili gospodu Šarcu za predsednika vlade. Imeli smo podpisan koalicijski dogovor in opredeljene prioritete. Kmalu po začetku mandata te vlade je za nas sledilo grenko razočaranje, saj so točke, ki smo jih zapisali, naenkrat postale samo črka na papirju. Seveda vsi veste, da gre za naše koalicijske zaveze povezane z pokojninami oziroma upokojenci. Žal nam je, da smo v lanskem letu pri tem ostali sami in tudi znotraj vladne koalicije nismo imeli sogovornika, ki bi podprl predlog, da že v lanskem letu, z veljavnostjo v letu 2019, povišamo odstotek za odmero pokojnin in izplačamo letni dodatek.”

COMMENTS

Wordpress (0)