(VIDEO) ZDA v Evropi izgubile plinsko vojno z Rusijo: Madžari zavrnili ameriško zahtevo po odstopu od ruskega plinovoda – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA v Evropi izgubile plinsko vojno z Rusijo: Madžari zavrnili ameriško zahtevo po odstopu od ruskega plinovoda

(VIDEO) ZDA v Evropi izgubile plinsko vojno z Rusijo: Madžari zavrnili ameriško zahtevo po odstopu od ruskega plinovoda

Madžarska vlada je zavrnila ameriško zahtevo po opustitvi dobave ruskega plina, kljub vztrajnim prizadevanjem ameriškega državnega sekretarja Pompea, da bi “omehčal” stališča Viktorja Orbana. Tako je Amerika zagotovo izgubila “plinsko vojno” z Rusijo v Evropi.

ZDA so prosile Orbana, naj opusti sodelovanje na rusko-turškem plinovodu “Turški tok”, pri čemer so zahtevale aktivnejšo madžarsko udeležbo pri dokončanju ameriškega plinskega projekta na otoku Krku na Hrvaškem za uvoz plina ter naj Madžari prenehajo blokirati sodelovanje Nata in Ukrajine.

V Budimpešti je Pompeo na vse načine poskušal prepričati Orbana, da spremeni svoje stališče, vendar mu ni uspelo, poudarjajo različni evropski portali za politično analitiko. Amerika si prizadeva iz celotne Višegradske skupine (Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka) ustvariti nov “sanitarni koridor”. Vendar pa Madžari slednje zavračajo in tudi Slovaki ne želijo biti del tega projekta.

Za zdaj ameriško prizadevanje sprejemajo le Poljaki, v Češki republiki pa so vidne razlike med stališči predsednika Miloša Zemana, ki želi sodelovanje z Rusijo, in vlado, ki še naprej sankcionira Moskvo.

Severni tok 2

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v zvezi s tem očital lekcijo Pompeu.

“Kar zadeva Rusijo, sem povedal državnemu sekretarju, da je to ogromno licemerje in politična nekorektnost na evropski politični sceni, saj madžarske ali srednjeevropske energetske družbe ne sodelujejo v Severnem toku 2 z ruskim Gazpromom. Na Mednarodni gospodarski forum v Sankt Peterburgu niso kot glavnega gosta povabili madžarskega premierja, temveč so povabili francoskega predsednika. “Poleg Putina na odru ni bilo direktorjev madžarskih energetskih podjetij, temveč so bili liderji največjih zahodnih korporacij,” je poudaril in dodal, da sodelovanje z Moskvo ne preprečuje Budimpešti, da bi bila zanesljiva zaveznica Washingtona in Bruslja.

Američani so najbolj zaskrbljeni zaradi sodelovanja Madžarske v projektu plinovoda Turški tok. Skrbi jih tudi, da bo Madžarska kupovala ruski plin, hkrati pa je Budimpešta neformalno zavrnila nakup dražjega, ameriškega plina.

Madžarska ni pozitivno odgovorila na razpis hrvaške vlade o zakupu plina iz terminala za utekočinjeni plin, ki bo zgrajen v Omišlju. Madžari so sporočili, da bodo odločitve o tem sprejemali na podlagi tržnih meril ali cen plina.

Aleksej Miller, direktor Gasproma

To posledično pomeni, da bodo kupovali cenejši, ruski plin.

Po ameriških načrtih bi bila Madžarska najpomembnejša povezava v oskrbovalni verigi srednje Evrope z ameriškim plinom iz terminala na Krku, ki brez aktivnega sodelovanja Madžarov nima perspektive.

Igranje na karto Avstrije in Slovenije nima nobenega smisla, ker omenjeni državi nimata interesa za ameriški plin – obe sta že lani z Gaspromom podpisali novi dolgoletni pogodbi o dobavi ruskega plina.

Washington je zaskrbljen tudi zaradi nasprotovanja Madžarske glede sodelovanja Nato in Ukrajine zaradi kršitev pravic madžarske narodne manjšine na zahodu Ukrajine, ki ji Kijev preprečuje izobraževanje v madžarskem jeziku in ji ne dovoli dvojnega državljanstva.

Po ameriškem neuspehu, da ustavi “Severni tok 2, potem ko je Nemčija zavrnila odpovedati pogodbo z Rusi, je sledila še zavrnitev Madžarske, da bi se odrekla sodelovanju v “Turškemu toku”.

Na koncu lahko zaključimo, da to pomeni, da so Rusi dobili “plinsko vojno” v Evropi, in da Amerika tega ne more več politično preprečiti, ugotavljajo evropski portali za politično analitiko.

COMMENTS

Wordpress (0)