(VIDEO) Kako sta Šarec in Janković podprla Lebna – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako sta Šarec in Janković podprla Lebna

(VIDEO) Kako sta Šarec in Janković podprla Lebna

Premier Marjan Šarec se je včeraj srečal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Kot je Šarec pojasnil po srečanju, sta z županom govorila o projektih, ki še čakajo na realizacijo, in pri katerih lahko pomaga tudi država. Župan ga je seznanil tudi s turističnim razvojem mesta. “Lahko bi rekli, da je bil pogovor gospodarske narave,” je dejal.

Ljubljanski župan je pohvalil premierja, da je v prvih mesecih na položaju med drugim podpisal dogovor s sindikati, in da je kot prvi premier v osmih letih z občinami podpisal sporazum o povprečnini, po katerem je ljubljanska mestna občina po Jankovićevih besedah dobila štiri milijone evrov več.

Ob tej priložnosti je beseda nanesla tudi na maketo za 2. tir in vlogo ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki je znova zavrnil očitke, ki nanj letijo v zvezi z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Med drugim je izpostavil, da njegov pristop k urejanju zadev na okoljskem ministrstvu marsikomu ni všeč.

Marjan Šarec pa je ob obisku Jankovića dejal : “Z njim se še nisva uspela srečati. Danes imam precej natrpan urnik, on pa tudi. Vsekakor bo jutri priložnost na seji vlade, da kakšno rečeva. Moram pa reči, da on ni v preiskavi, in da bi bilo sedaj absolutno prezgodaj o čemer koli govoriti. Kolikor pa vem, včeraj sem gledal, so kazali tiste maile, da je to že bilo objavljeno takrat toliko nazaj in prezgodaj bi bilo sedaj ocenjevati kaj je na stvari. Moram pa reči, da minister kot minister dobro dela in v naslednjih dneh se bo mogoče kaj več izjasnilo. Ampak, zame je pomembno, da minister ni v preiskavi in ta podatek imam, kaj več pa mogoče kasneje.”

A Lahko jaz, je vprašal Janković: “Minister Leban je odličen minister, saj po mojem nekoga to moti ne. On je zelo operativen minister, pristopa ki reševanju problemov. In spet smo prišli čez eno mero okusa. Jaz sem tu bral te maile, ki so jih pokazali na televiziji, ne. Ampak, če nekdo napiše mail oziroma v njegovem imenu, kako mora biti visoka miza, pol pa se res vtika. Jaz sploh ne vem, kaj naj sploh še dela minister. Predsednik vlade pa župan. Najboljše, da smo tiho, pa nič ne delamo, potem ne hodimo na sodišče. Tudi jaz hodim na sodišče, ker je privatno podjetje dalo gradu donacijo, jaz sem pa koruptiven ne. In, kar se mene tiče, pri tej svoji operativi. Jaz sem z ministrom tudi prej sodeloval kot s sekretarjem in absolutno ima mojo podporo, vso. In očitno, pravim, nekoga moti to njegovo delo. Jaz se opravičujem , da sem interveniral,” je še dejal Janković.

“Ko smo na ministrstvu za infrastrukturo odkrili nepravilnosti, je minister (Peter Gašperšič) odredil notranji nadzor. Ta je pokazal, da so nepravilnosti bile, pogodba je bila prekinjena in izplačanega ni bilo niti evra,” je na novinarsko vprašanje v prostorih državnega sveta v Ljubljani glede postopka izbire izvajalca za izdelavo makete drugega tira dejal Leben.

“Glede na to, da hišne preiskave pri meni ni bilo, sklepam, da nisem med osumljenimi,” je še dodal.

Glede v medijih objavljenega elektronskega sporočila, v katerem naj bi prevzel odgovornost za odločanje o maketi, pa je Leben dejal: “Gre za verižno sporočilo,” je poudaril. V času dopisovanja je bil v tujini, zato je sporočil, da bo odločitev sprejel po vrnitvi v domovino, če se prej drugi vpleteni ne bodo dogovorili sami. “V nekaj urah sem dobil sporočilo z direkcije, da je zadeva rešena,” je dodal.

To sporočilo, ki ga je poslal direktor direkcije Damir Topolko, se v medijih ne pojavlja, je še izpostavil Leben. Sam je, ko je dobil potrditev, da so rešitev našli, zadevo pri sebi zaključil.

Izpostavil je, da so tako kot sedaj na okoljskem tudi na infrastrukturnem ministrstvu delali kot ekipa. “Vsak je odgovoren za svoje področje, javni razpis pa je vodila direkcija za infrastrukturo,” je spomnil.

Leben razloge za napade nase vidi tudi v aktualnem dogajanju na okoljskem področju, prav danes v Ljubljani poteka razprava o ureditvi področja odpadkov. “Odpadki so velik biznis in tu bomo naredili red. Javno sem tudi prvič povedal, da sem proti “frackingu” v Sloveniji,” je dodal.

“S svojim odnosom do dela, nekaterim nisem všeč. A ne bom se ustavil, na tak način bom delal še naprej, ker sem prepričan, da lahko v Sloveniji naredimo področje okolja tisto, kar bi moralo iti že desetletja nazaj,” je še poudaril.

Na vprašanje, zakaj je bila v elektronsko dopisovanje vključena marketinška agencija Futura, je odgovoril, da je Futura sodelovala kot podpora pri referendumu o drugem tiru. Kdo in zakaj je bil vključen v posamične postopke, pa je treba vprašati direkcijo, je še dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)