ZDA bodo napotile veliko število vojakov na Poljsko zaradi strahu pred Rusijo – TOPNEWS.si

ZDA bodo napotile veliko število vojakov na Poljsko zaradi strahu pred Rusijo

ZDA bodo napotile veliko število vojakov na Poljsko zaradi strahu pred Rusijo

Washington namerava dodatno povečati svojo vojaško prisotnost v Poljski, ki meni, da jo Rusija ogroža, sedanji ameriški vojaški kontingent v tej državi šteje že 4000 ljudi, je povedala ameriška veleposlanica v Varšavi.

Povečanje števila vojakov bo “precejšnje”, na stotine več, je dejala veleposlanica Georgette Moshbacher za Financial Times, pred današnjo otvoritvijo konference v Varšavi, katere se udeležuje 60 držav. Ni pa povedala, kdaj naj bi prišlo do omenjene ameriške vojaške okrepitve.

Poljska konzervativna vlada si močno prizadeva, da bi Washington vzpostavil ameriško vojaško bazo na Poljskem, kjer se ameriški vojaki izmenjujejo v okviru operacij Nata. Poljska vlada je izrazila pripravljenost za financiranje v višini vsaj dveh milijard dolarjev.

Namestnik poljskega obrambnega ministra Mark Esper je septembra ocenil, da Poljska še ni pripravljena sprejeti stalne ameriške vojaške baze zaradi pomanjkanja prostora, v katerem bi se lahko ameriški vojaki ustrezno usposabljali.

ZDA prodajajo raketne lanserje na Poljsko

Veleposlanica Moscbacherjeva je opozorila, da je Pentagon dal prednost razmeščanju sil, ki se izmenjujejo: “namesto baze, kjer imate bolnišnice, stanovanja in kamor prihaja vaša družina.

“Združene države Amerike in Poljska sta organizirali Varšavsko mednarodno konferenco, ki se bo zaključila v četrtek, njeno poslanstvo pa je “spodbujati mirno in varno prihodnost Bližnjega vzhoda”.

Ameriški podpredsednik Mike Pence in poljski predsednik Andrzej Duda naj bi v sredo podpisala dogovor o nakupu ameriških premičnih raketnih lanserjev HIMARS, ki je težak 365 milijonov dolarjev.

Izgradnja ameriške baze na Poljskem, ki meni, da jo ogroža Rusija, zlasti po ruski priključitvi Krima, naj bi pomagala zaščititi državo pred napadom Rusije.

COMMENTS

Wordpress (0)