Pompeo na turneji po Evropi svari pred Rusijo in Kitajsko: Napovedal je večjo ameriško prisotnost v državah srednje in vzhodne Evrope – TOPNEWS.si

Pompeo na turneji po Evropi svari pred Rusijo in Kitajsko: Napovedal je večjo ameriško prisotnost v državah srednje in vzhodne Evrope

Pompeo na turneji po Evropi svari pred Rusijo in Kitajsko: Napovedal je večjo ameriško prisotnost v državah srednje in vzhodne Evrope

Ameriški državni sekretar Michael Pompeo se je skliceval na 30. obletnico padca komunizma, da bi države srednje in vzhodne Evrope prepričal, naj se uprejo kitajskemu in ruskemu vplivu.

Na turneji po Evropi je Pompeo dejal, da Kitajska in Rusija predstavljata dvojno grožnjo demokratičnim in svobodnim trgom po padcu Berlinskega zidu leta 1989.

Dejal je še, da so postkomunistične države še posebej ranljive za kitajske in ruske naložbe ter politično vmešavanje.

Pompeo je opozoril tudi na evropsko odvisnost od ruske energije, rusko podporo plinovodu Severni tok 2, ki bo, kot se bojijo, povečal odvisnost od Rusije. Opozoril je tudi na vstop Kitajske na evropski telekomunikacijski trg prek podjetja Huawei.

Da bi se države srednje in vzhodne Evrope spopadle s to grožnjo, bodo Združene države Amerike povečale svojo angažiranost v regiji prek sporazumov o obrambnem sodelovanju in izmenjavi, je dejal Pompeo.

Poudaril je še poudaril, da verjame, da se bo s tem desetletje tega, kar je poimenoval kot ameriško “neukrepanje”, spremenilo, ko je v srednji in vzhodni Evropi nastal vakuum, ki sta ga izkoristili Rusija in Kitajska.

V zadnjih desetih letih, kot je dejal, so ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski voditelji postali veliko bolj agresivni v regiji in naredili korak naprej.

COMMENTS

Wordpress (0)