Lavrov odkrito opozoril Pompea: Uporaba vojaške sile v Venezueli ne pride v poštev! – TOPNEWS.si

Lavrov odkrito opozoril Pompea: Uporaba vojaške sile v Venezueli ne pride v poštev!

Lavrov odkrito opozoril Pompea: Uporaba vojaške sile v Venezueli ne pride v poštev!

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriškega kolega Michaela Pompeja v telefonskem pogovoru opozoril pred kakršno koli uporabo sile v Venezueli.

Slednje je sporočilo ministrstvo za zunanje zadeve Rusije

Lavrov je opozoril pred kakršnim koli vmešavanjem v notranje zadeve Venezuele, vključno z uporabo sile, s katero grozi Washington, ki krši mednarodno pravo,” je sporočilo ministrstvo in dodaja, da je telefonski pogovor potekal na pobudo ameriške strani.

Ruski minister je dejal, da je pripravljen na konzultacije o vprašanju Venezuele na podlagi spoštovanja načel OZN.

Vodja opozicije Juan Guaido, ki ga podpira Washington, je danes sporočil, da bo ameriška humanitarna pomoč v državo prispela 23. februarja kljub zavrnitvi predsednika Nicolasa Madura, ki meni, da je to prva faza vojaškega posredovanja.

Vodja opozicije je ponovno pozval vojsko, naj dovoli vstop pomoči s hrano in zdravili, ki se kopiči na meji Venezuele.

Maduro je danes prek britanske televizijske mreže BBC ponovil zahtevo, da se venezuelske rezerve zlata iz Velike Britanije vrnejo Caracasu.

Venezuelska vlada, soočena z velikimi likvidnostnimi težavami zaradi upada proizvodnje nafte in uvedbe ameriških sankcij, že več mesecev poskuša vrniti svoje zaloge zlata iz Londona v Caracas.

Maduro je ocenil, da Venezuela potrebuje svoja lastna sredstva iz tujine, da bi premagala hudo pomanjkanje hrane in zdravil, ki jih ZDA in opozicija, po njegovem mnenju, uporabljata, da bi upravičila možno vojaško posredovanje preko dostave humanitarne pomoči.

Moskva je ena od vodilnih držav, ki podpirajo Nicolasa Maduro.

Po informacijah iz Moskve, je Lavrov kritiziral namero Washingtona, da Rusiji naloži nove sankcije v zvezi s zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala marca lani v Angliji.

“Lavrov je poudaril, da tak ukrep Washingtona, ki nikakor ni upravičen, le še poslabšuje razmere v dvostranskih odnosih in mednarodnem ozračju,” je zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)