(VIDEO) Kdo razgrajuje SMC, SAB in SD pred evropskimi volitvami? Politični kontekst hišne preiskave na direkciji za infrastrukturo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo razgrajuje SMC, SAB in SD pred evropskimi volitvami? Politični kontekst hišne preiskave na direkciji za infrastrukturo

(VIDEO) Kdo razgrajuje SMC, SAB in SD pred evropskimi volitvami? Politični kontekst hišne preiskave na direkciji za infrastrukturo

Da ne pozna podrobnosti preiskav, je novinarjem v državnem zboru danes povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala Bratuškova. Danes je namreč kot strela z jasnega udarila novica o preiskavah, po katerih kriminalisti preiskujejo posle v zvezi z javnim naročilom – izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

“Za kriminalistično preiskavo vem od vas medijev. Jaz kot ministrica o ničemer nisem bila obveščena. Ampak, mislim, da tudi ni naloga policije, da kogarkoli o teh hišnih preiskavah preden se naredijo obvešča. Tako, da jaz lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača-Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti. Če pa bodo seveda kriminalisti želeli kakršnekoli podatke od mene, od kabineta, pa imajo na voljo vse, s čemer razpolagamo tudi mi,” je novinarjem povedala Bratuškova.

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi Topolko. Doslej je, kot je povedala, naredila “vse zamenjave, o katerih sem razmišljala”, natančneje je zamenjala direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo. “Ostalo pa, ko bo čas,” je dodala. Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje se nahaja stara sporna maketa. “Nisem je niti videla, niti spraševala, kje je, in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja,” je še povedala.

Glede preiskav se je danes oglasil tudi predsednik opozicijske SDS Janez Janša, ki je takole komentiral informacije o obsežnih hišnih preiskavah tako v Ljubljani kot v Mariboru.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1095262779953557504

Mediji, ki so blizu opoziciji, so namreč takoj začeli namigovati, da bi lahko Leben bil tretji minister, ki bo odletel – zaradi makete 2. tira. Divide et impera bi lahko rekli oziroma, komu je torej v interesu obračun s koalicijskimi partnerji, Bandelli, Prešiček, sedaj Leben oziroma SAB, SD in SMC. Če bi sledili tvitu Janeza Janše, bi seveda lahko rekli, da jo to v interesu Marjana Šarca oziroma LMŠ, ki se krepi na anketah javnega mnenja. Vendar se ob tem postavlja vprašanje, kdo ima pravzaprav odločilen vpliv na policijo oziroma, zakaj ravno sedaj preiskava o neki obskurni maketi, ki je postala nepomembna po tem, ko je odstopil Miro Cerar predvsem zaradi odločitve Vrhovnega sodišča, da je potrebno ponoviti referendum o drugem tiru.

V tem kontekstu je zanimiv zapis spletnega portala Nove24 v članku: Dogodki prehitevajo Šarca: Razkrivamo, kako lažejo tisti, ki prodajajo zgodbe, da je odločen, kjer so na kabinet predsednika vlade Marjana Šarca naslovili vprašanje o zadovoljstvu z delom ministra Boštjana Pokljukarja. Šlo je za sosledje dogodkov “po nesreči, ki sta jo v Ljubljani povzročila pijana kriminalista, poskušala pobegniti in grozila policistom na kraju dogodka in samomoru kriminalistke, ki je opozarjala na nepravilnosti v policiji, s službeno pištolo – oboje se je zgodilo v mandatu ministra, ki si ga je izbral Šarec Boštjana Poklukarja, že 1. februarja vprašali, ali je z ministrovim delom zadovoljen. Spraševali smo tudi po svetovalcu, ki naj bi imel velik vpliv na Šarca. …

Po našem razkritju, da je šef mariborskih kriminalistov Robert Munda pijan sedel za volan in skušal pobegniti policistom prometnikom, ki so ga ustavljali, ker so opravljali rutinske kontrole, je jasno, da v slovenski policiji vlada kaos. Objektivno pa je za razmere v policiji odgovoren minister za notranje zadeve. Poklukar je nedavno za novo generalno direktorico policije imenoval Tatjano Bobnar. Za delo ministra pa je odgovoren predsednik vlade, ki ga je postavil na to funkcijo.”

Iz tega članka se da razbrati, da je na muhi opozicije tudi notranji minister Boštjana Pokljukarja, predvsem pa, da je koncentracija negativnih dogodkov znotraj policije zelo intenzivna, kjer še posebej izstopa, da so policisti ustavili šefa kriminalistične policije v Mariboru.

Pri tem ne gre zanemariti še enega dogodka in sicer, da so policisti v Ljubljani aretirali svojega kolega kriminalista, potem ko je bil ujet v prisluhih. Omenjeni kriminalist naj bi bil tudi eden izmed nagrajenih policistov, ki so pred leti dobili priznanje generalnega direktorja policije Janka Gorška za uspešno preiskan rop banke SKB in prijetje dveh storilcev po šestih letih od ropa. Ali gre za čistko znotraj policije ali pa za obračunavanje, je za zdaj seveda težko presoditi.

Sesutje koalicijskih partnerjev oziroma koalicije je tudi v interesu opozicije predvsem SDS-a oziroma Janeza Janše, morda celo bolj kot Marjanu Šarcu in LMŠ-ju. Zanimivo je, da se bodo jutri na sedežu LMŠ-ja pogovarjali o skupnem nastopu na volitvah predsedniki treh koalicijskih strank LMŠ-ja SMC-ja in SAB-a. Miro Cerar je danes dejal, da je dogovor možen pod enakopravnimi pogoji za vse tri stranke, kjer bo pomemben skupni nastop, ne pa koliko kandidatov bo imela katera stranka na listi in na katerih mestih.

Cerar je ob tem komentiral tudi preiskavo glede makete 2. tira. Ministrstvo za infrastrukturo je, po besedah zdajšnjega zunanjega ministra Cerarja, maketo drugega tira pripravilo po evropskih standardih, “žal pa je res prišlo do hudih uradniških nepravilnosti v zvezi s tem”. Kot je poudaril, je takrat nemudoma zahteval, da se zaustavi kakršnokoli izplačevanje davkoplačevalskega denarja, kar se je tudi zgodilo.

“Kot predsednik vlade sem takrat tudi zahteval, da se zadeva nemudoma razišče in ugotovi, kdo je za to odgovoren. Mislim, da je prav, da gredo ti postopki naprej. Treba je ugotoviti, kdo je za nepravilnost, ki so bile storjene, odgovoren in potem zagotoviti ustrezne sankcije,” je v DZ povedal Cerar.

Posle v zvezi z javnim naročilom za izdelavo makete preiskujejo kriminalisti. Hišne preiskave danes opravljajo na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru. Na direkciji so hišno preiskavo potrdili in pojasnili, da pri tem zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo omenjenega javnega naročila.

Maketa je sicer stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja v javnosti pa je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Cerar je še pojasnil, da s postopki preiskav ni seznanjen in poudaril, da je to v pristojnosti odgovornih organov. “Dejstvo pa je, da je takrat prišlo do neke napake, ki je imela hude posledice,” je ponovil in dodal, da je prav, da se razišče, kdo je za napako odgovoren.

Glede odločitve prvega moža direkcije Damirja Topolka, da po zapletih z javnim naročilom ne odstopi s položaja, je Cerar dejal, da se Topolko za odstop pač ni odločil, “s čimer je želel poudariti, da za zadevo ni odgovoren”. Ob tem je nekdanji predsednik vlade dodal, da bi, če bi se ugotovilo, da je odgovoren Topolko ali kdorkoli drug, pozneje moral sprejeti to odgovornost. “Zdaj pa upam, da se bo to res dokončno ugotovilo in prav je, da tisti uradniki, ki so storili napako ali nepravilnost za to prevzamejo odgovornost,” je sklenil Cerar.

Na dogajanje se je odzval tudi bivši minister za infrastrukturo Jure Leben:

COMMENTS

Wordpress (0)