(VIDEO) Ameriški državni sekretar Pompeo v Budimpešti delil lekcije: Ne dovolite, da bi Moskva naredila razdor med zavezniki v Nato! Szijjarto mu je nalil “čistega vina” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ameriški državni sekretar Pompeo v Budimpešti delil lekcije: Ne dovolite, da bi Moskva naredila razdor med zavezniki v Nato! Szijjarto mu je nalil “čistega vina”

(VIDEO) Ameriški državni sekretar Pompeo v Budimpešti delil lekcije: Ne dovolite, da bi Moskva naredila razdor med zavezniki v Nato! Szijjarto mu je nalil “čistega vina”

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes v Budimpešti pozval Madžarsko, naj ne dovoli Moskvi, da dela razdor med zahodnimi zaveznicami znotraj zveze Nato, kar zadeva odnos do Ukrajine.

“Ne moremo dovoliti Putinu, da bi delal razdor med prijatelji v Natu,” je dejal Pompeo v Budimpešti na skupni tiskovni konferenci z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom.

Dodal je, da so Rusi in Kitajci pridobili večji vpliv na Madžarskem, v ničemer pa ne delijo idealov, ki so za Američane tako pomembni.

Madžarski zunanji minister Szijjarto je to opozorilo zavrnil kot “veliko hinavščino” kritik, ki jih Rusiji pošiljajo zahodnjaki, po drugi strani pa sodelujejo z Moskvo na področju energije.

Washington je zaskrbljen zaradi nagiba madžarske diplomacije na vzhod in njenega razvoja političnih in gospodarskih odnosov z Moskvo in Pekingom v zadnjih letih, poroča AP. Madžarski premier Viktor Orban, s katerim se je Pompeo srečal sinoči, je leta 2017 dvakrat sprejel ruskega predsednika Putina in se zavzel za odpravo evropskih sankcij proti Rusiji.

Sodelovanje med Rusijo in Madžarsko je bilo posebej razvito v energetskem sektorju v kontekstu madžarske odvisnosti od ruskih energentov. Pompeo je načel tudi podporo, ki jo Orban daje rusko-turškemu plinovodu Turški tok.

Kitajska je tudi v središču Orbanovih diplomatskih prizadevanj, saj je madžarski premier leta 2014 najavil odprtje Madžarske na vzhod. Pompeo želi razpravljati tudi o nedavno doseženem dogovoru med Budimpešto in kitajskim telekomunikacijskim velikanom Huawei za razvoj omrežja 5G na Madžarskem. Huawei je na svoji spletni strani objavil, da njihova podružnica na Madžarskem predstavlja središče za Evropo.

Zahod je vse bolj zaskrbljen zaradi morebitne želje Huaweija, da bi vohunil v korist Pekinga. “Z njimi si želimo pogovoriti o koristih in tveganjih, povezanih z uporabo takšne opreme,” je dejal Pompeo.

COMMENTS

Wordpress (0)