Šarec odgovoril Möderndorferju – »Rabimo tako kulturo kot tudi vojsko” – TOPNEWS.si

Šarec odgovoril Möderndorferju – »Rabimo tako kulturo kot tudi vojsko”

Šarec odgovoril Möderndorferju – »Rabimo tako kulturo kot tudi vojsko”

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je sinoči v Prešernovem gledališču Kranj nagovoril zbrane ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju. Dogodek z naslovom Shod muz na kranjskem Parnasi je bil namenjen srečanju in pogovoru s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Šarec se je najprej na Möderndorferjev govor odzval že na Facebooku v soboto dopolne, kjer je zapisal:

“Prešernov dan je danes, slovenski kulturni praznik. Preživite ga lepo, predvsem z zavedanjem, da smo za stanje kulture odgovorni vsi. Seveda tisti, ki imamo možnost odločanja, nosimo večjo odgovornost. Vendar se moramo vsi truditi za bralno pismenost, za spoštovanje slovenskega jezika, doživljanje kulture v vseh pojavnih oblikah, kot nekaj, kar bogati nas vse. Včerajšnji govor na proslavi bi lahko dal misliti, da je slovenska kultura čisto na psu in da ji državni proračun ne namenja niti drobtinic. A ni tako. V resnici dajemo za obrambo domovine 1,0 % BDP, za kulturo pa bo v novem rebalansu namenjeno 32 milijonov več, skupaj 1,9 %proračuna, največ po letu 2012. Takrat je bil delež 1,2 % BDP. Dodati moram še, da primerjanje kulture z oklepniki ni na mestu, saj mora zlasti kulturnik v prvi vrsti spoštovati delo drugih, zlasti tistih, ki bodo morda nekoč dali svoja življenja za svojo domovino. Tudi to bi bilo kulturno. Oklepnikov pa tako ali tako še ne bomo kupovali, saj je ravno naša vlada to zaustavila zaradi preverjanja vseh dejstev.

Vsem želim lepo preživet dan z večnim spominom na našega pesnika in vse, ki so ohranili naš narod in ga ohranjajo še danes. Dobitnikom Prešernovih nagrad pa iskrene čestitke in veliko uspeha pri novih stvaritvah!”

Premier je v Kranju sinoči uvodoma poudaril, da se dobro zaveda, kako trdo prigaran je kruh kulturnikov, kajti »človek da notri sebe, nikogar ne zanima, ali si bolan, si utrujen, ti je kdo umrl ali kaj podobnega. Moraš iti svojemu poslanstvu naproti in tvoj cilj je izprazniti sebe in napolniti publiko.«

Tisti, ki tega niso preizkusili, pa po njegovem mnenju tudi nikoli ne bodo razumeli.

Dojemanje slovenske umetnosti je po Šarčevih besedah lahko takšno ali drugačno, Slovenci pa smo kot narod “lahko včasih tudi Butalci”. Takšni po njegovem prepričanju smo – nič boljši ali slabši ter nič bolj ali manj pomembni od drugih narodov, ki štejejo 50, 100 ali 500 milijonov prebivalcev. Kdor misli, da je “vse po svetu boljše”, se moti, je poudaril.

Kot razliko pa je izpostavil, da tako bogatega jezika mnogi ti narodi nimajo. “Nimajo ne toliko narečij, ne toliko kulturnih ustvarjalcev in naš narod je bogat. Veličina naroda se ne meri v številu prebivalcev niti v površini, meri se v srcu naroda. In slovenska kultura je ohranila narodovo identiteto in jo bo tudi naprej. Slovenska kultura nikoli ne bo propadla in tudi narod ne bo propadel,” je dejal.

Spomnil je na bogastvo slovenskega jezika in kulture: »Kdor misli, da so drugi narodi bolj pomembni, da so boljši od nas, da je vse po svetu boljše, ta se seveda moti.« Morda so številčno močnejši, vendar mnogi nimajo tako bogatega jezika, toliko narečij, niti ne toliko kulturnih ustvarjalcev. »Verjamem, da slovenska kultura ne bo nikoli propadla, prav tako nikoli ne bo propadel slovenski narod,« je še zaključil misli.

»Rabimo tako kulturo kot tudi vojsko, saj je bil ne nazadnje tudi prvi slovenski general Rudolf Maister hkrati tudi pesnik.«

Poudaril je tudi, da ga “včasih moti”, ker se slovenski kulturni praznik dojema kot priložnost, da “nekdo z odra politikom pove, kar jim gre”. Sam tem kulturnikom svetuje, naj se podajo v politiko, kjer po njegovih besedah prav tako ni enostavno. Obenem se mu ne zdi primerno, da se kulturo primerja z oklepniki, kar je bilo slišati na četrtkovi proslavi.

“Potrebujemo vse, nenazadnje je bil tudi prvi slovenski general hkrati tudi pesnik, kar pomeni, da gre to skupaj in da ta narod potrebuje tako vojsko kot tudi kulturo, zdravstvo, šolstvo in vse segmente te družbe, da lahko preživi,” je dejal premier. Omenil je tudi za 30 milijonov več sredstev za kulturo v letošnjem proračunu, s katerim pa po njegovih besedah nikoli ne bodo vsi zadovoljni.

Da se vlada zaveda pomembnosti kulture, kaže tudi dejstvo, da je v proračunu za letošnje leto namenjenih 32 milijonov evrov več kot leto poprej. Kot pa je še poudaril premier, si želi, da je slovenski kulturni praznik še naprej namenjen predvsem ustvarjalcem. »Hrepenim po dnevu, ko bodo kultura in vsi ostali segmenti družbe stopili z roko v roki naprej in ne samo obtoževali drug drugega za slabe stvari,« je zaključil misli predsednik vlade.

COMMENTS

Wordpress (0)