Brutalne grožnje savdskega princa! O Khashoggiju dejal: Če se ne bo v državo vrnil prostovoljno, bo dobil kroglo! – TOPNEWS.si

Brutalne grožnje savdskega princa! O Khashoggiju dejal: Če se ne bo v državo vrnil prostovoljno, bo dobil kroglo!

Brutalne grožnje savdskega princa! O Khashoggiju dejal: Če se ne bo v državo vrnil prostovoljno, bo dobil kroglo!

Saudski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je leta 2017 dejal, da bo uporabil “kroglo” proti novinarju Jamalu Khashoggiju.

Dejal je, da “bo uporabil kroglo”, če ne bo prenehal kritizirati ultra-konzervativne kraljevine, piše New York Times.

Newyorški časnik je citiral nekdanje in sedanje uradnike iz Združenih držav in sveta, ki so v obveščevalnih poročilih navedli, da je princ omenjeno grožnjo izrekel v pogovoru s svojim bratrancem Turk al-Dahilom.

Omenjeni pogovor je prestregla ameriška obveščevalna služba, ki trenutno skuša zbrati podatke iz večletne telefonske in SMS komunikacije savdskega prestolonaslednika.

Mohammed bin Salman je v pogovoru dejal, da, če se Khashoggi ne vrne v Saudsko Arabijo prostovoljno, ga je potrebno vrniti s silo, kot tudi, da je pripravljen za to uporabiti “kroglo”.

Khashoggi, kritik savdskih oblasti in sodelavec Washington Posta, je bil umorjen in razkosan 2. oktobra 2018 v saudskem konzulatu v Istanbulu. Umorili so ga agenti Savdske Arabije, ki so pred tem prispeli iz Riada.

Khashoggijev umor je Saudsko Arabijo potisnil v resno diplomatsko krizo in povzročil veliko škodo ugledu prestolonaslednika, ki so ga ameriški in turški uradniki obtožili, da je ukazal njegov umor.

Riad je za smrt novinarja obtožil “nenadzorovane” elemente. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes popoldne predstavil kongresu svoje mnenje o tem, kdo je odgovoren za smrt novinarja Khashoggija.

Skupina senatorjev, tako republikancev kot demokratov, je z zakonom obvezala predsednika, da v roku 120 dni pove, kateri tuji državljani so odgovorni za umor.

Na vprašanje o tem, je tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Paladino včeraj dejal, da je ameriška vlada sredi novembra uvedla sankcije 17-im savdskim uradnikom. “Danes nimam kaj dodati,” je dejal Paladino.

COMMENTS

Wordpress (0)