Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihaja v Budimpešto – TOPNEWS.si

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihaja v Budimpešto

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihaja v Budimpešto

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo naj bi v ponedeljek pripotoval v Budimpešto zaradi poslabšanja odnosov z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki pa po drugi strani izboljšuje odnose z Rusijo in Kitajsko.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade je včeraj za portal Origo potrdil prihod Pompea v Budimpešto. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton pa je včeraj dejal, da se bo sestanek zgodil, vendar ni preciziral datuma.

Po srečanju z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom v Washingtonu, je Bolton tvitnil, da se bo Pompeo z Orbanom pogovarjal o “obrambnem sodelovanju, energetski diverzifikaciji, soočanju z malignim vplivom Rusije in ohranjanju močne zavezanosti zavezništvu NATO”.

Orban blokiral Svet Nato-Ukrajina

Glavna točka polemike za ameriško-madžarske odnose je Orbanova blokada Sveta NATO-Ukrajina, saj, kot pravi Orban, Ukrajina omejuje pravice madžarske manjšine v Ukrajini.

Ta korak je povzročil jezno reakcijo Združenih držav Amerike, kjer so diplomati od Madžarske zahtevali, naj pojasni, komu je Madžarka dejansko zaveznik. Madžarska se je pridružila zahodnim sankcijam proti Rusiji zaradi njenih potez v Ukrajini, vendar s kritiko in nasprotovanjem uvedbi novih ukrepov proti Rusiji.

COMMENTS

Wordpress (0)