(VIDEO) Bo Venezuela kriva za umik podpore Levice vladi Marjana Šarca? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bo Venezuela kriva za umik podpore Levice vladi Marjana Šarca?

M. Kordiš: "Dejal sem, da lahko morda pride do težav v sodelovanju Levice v vladi"

(VIDEO) Bo Venezuela kriva za umik podpore Levice vladi Marjana Šarca?

Koalicija ni enotna o tem, ali lahko o priznanju Guaidoja odloča vlada ali naj to obravnava DZ. Za razpravo v državnem zboru sta se zavzeli stranki SD in DeSUS, pa tudi LMŠ v tem ne vidi težav. Čeprav bi verjetno v državnem zboru zagovorniki predloga zunanjega ministra Mira Cerarja, da Slovenija prizna predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, dobili še glasove opozicijskih SDS in NSI, pa se zapleta pri Levici. Miha Kordiš je danes namreč ponovil, da vztrajajo na isti konsistentni liniji kot doslej.

“Za začetek je treba vedeti, da je vse, kar se do sedaj dogaja v Venezueli, zgolj še ena epizoda ameriškega vmešavanja v zadeve Latinske Amerike, z državnimi udari, z gospodarskimi blokadami, z destabilizacijo. Celo dvajseto stoletje je polno tovrstnih vmešavanj, od Nikaragve do Čila. Tudi v Venezueli so leta 2002 poskušali z neposrednim vojaškim udarom. In tukaj ne gre za izvažanje demokracije, kot svoje korporativne interese Američani radi pakirajo, ampak gre za to, da se polastijo največjih zalog nafte na svetu, kar je tudi nekaj dni nazaj odkrito povedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost gospod Bolton. Tako, da tukaj v Levici ostro nasprotujemo imperialističnemu vmešavanju v zadeve držav globalnega juga. Vemo do česa je to pripeljalo nekje bližje v naši soseščini, do česa je pripeljalo v Libiji, do česa je pripeljalo v Iraku. In zagotovo nočemo stopnjevanja konflikta, zaostrovanja in potencialno državljanske vojne v Venezueli. Navsezadnje pa tudi, kot se je izrekel eden izmed svetovalcev-mednarodnih pravnikov enega izmed vidnih koalicijskih politikov, tukaj gre iz vidika Slovenije, ne za morebitno priznanje Guaidoja za morebitnega začasnega predsednika Venezuele, temveč za legitimacijo ameriškega intervencionizma.”

Na ugotovitev novinarke, da vlada vendarle utegne priznati prav to, Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele do demokratičnih volitev. Kakšno, če sploh bo, bo potem sodelovanje Levice v vladi?

“V Levici ostro nasprotujemo priznanju Guaidoja kot venezuelskega predsednika. Mislim, da za to nima nikakršne legitimacije. To pomeni tudi, da vlada žvižga po ameriškem nareku. Sicer pa sem na to temo že včeraj vse izrekel.”

Miha Kordiš je na vprašanje oziroma ugotovitev novinarke, “kaj ste povedali, bi lahko s tem ogrozili sodelovanje z vami, vendarle vas potrebujejo”, povedal: “Dejal sem, da lahko morda pride do težav v sodelovanju Levice v vladi…jaz sem prepričan, da je antiimperializem in priznavanje suverenosti drugih držav temelj kakršnegakoli ravnanja Slovenije in nekako bi to kazalo pričakovati od vseh parlamentarnih strank v Sloveniji, ne samo koalicijskih, ampak od vseh.

Na sestanku koalicije, po kateri je že bilo jasno, da vlada o razmerah v Venezueli ne bo razpravljala danes, temveč na eni od prihodnjih sej, je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović novinarjem pojasnil, da bodo počakali na ministra za zunanje zadeve in na podlagi njegovega poročila o Venezueli sprejeli odločitev.

“Tako pomembna odločitev, kot je na nek način vmešavanje v notranje zadeve katere koli države, ni neko športno tekmovanje, da bi morali biti med prvimi, pač pa je predvsem premislek, kaj to pomeni za ljudi tiste države,” pa je danes dejal Golubović. Po njegovih navedbah zadeva ni črno-bela, čeprav jo nekateri slikajo črno, nekateri belo, ampak je zelo kompleksna.

Golubović tudi ne vidi težav v tem, da o zadevi razpravlja DZ v začetku, na odboru za zunanjo politiko, če slednji sprejme sklep, pa lahko po njegovem mnenju, to storijo še na plenarnem zasedanju. “Z vidika konsenza, demokratičnosti, se mi zdi smiselno, da o tem spregovori tudi DZ,” je pojasnil.

Povzel je misel svetovnega pisatelja, “da človek potrebuje dve leti, da se nauči govoriti, in 50 let, da se nauči molčati”. Tako se Golubović tudi ni opredelil do neuradnih informacij iz krogov blizu LMŠ in kabineta predsednika vlade v minulih dneh, da je stališče oziroma predlog zunanjega ministra usklajen s premierjem. “Vem le, da je Cerar o svojem predlogu obvestil predsednika vlade,” je dodal Golubović.

Danes sicer manjka nekaj ministrov oziroma kar trije predsedniki strank, poleg Cerarja, ki je v ZDA, tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek, so pojasnili koalicijski partnerji. Miro Cerar, ki je na obisku v Washingtonu, je danes dejal, da obžaluje, da vlada ni odločala o priznanju Guaidoja. Cerar je izrazil upanje, da bo vlada danes priznala začasnega predsednika Venezuele Guaidoja.

“Ja, res mi je žal, da je Venezuelska kriza pravzaprav postala nek predmet notranjepolitičnih obračunavanj v Sloveniji. Kajti zaradi tega seveda ne moremo sprejeti odločitve, ki je mednarodno zelo pomembna. Kot veste, sem skupaj z ministrstvom tukaj svojo nalogo opravil, saj sem vladi poslal v obravnavo gradivo, ki je bilo pisno obrazloženo, in s katerim sem pač menil, da bo vlado prepričalo, da se pač odločitev sprejme. Naj poudarim, da je pravzaprav že 22 držav članic EU takšno odločitev sprejelo in to v dnevu ali dveh, se pravi zelo hitro.

In kot veste, gre pri tej odločitvi za prepoznanje predsednika nacionalne skupščine Venezuele za začasnega predsednika Venezuele izključno z namenom, da bi se čimprej izvedle nove volitve, ki bi bile tokrat svobodne, poštene in demokratične, in torej ne nelegitimne, kot so bile zadnje. Jaz za temi argumenti seveda trdno stojim in jih bom tudi v prihodnje zastopal, če bo potrebno pred slovensko javnostjo in v državnem zboru. Seveda pa bi si želel, da bi bila Slovenija bolj odločna, bolj produktivna, kajti gre za neko krizo, kjer ljudje trpijo, kjer drugačnega izhoda ni videti kot tega, da se pač čimprej pride do novih volitev.”

COMMENTS

Wordpress (0)