Slovaška priznala Guaidoja za predsednika Venezuele, nato pa priznanje umaknila – TOPNEWS.si

Slovaška priznala Guaidoja za predsednika Venezuele, nato pa priznanje umaknila

Slovaška priznala Guaidoja za predsednika Venezuele, nato pa priznanje umaknila

Slovaška je umaknila priznanje opozicijskega voditelja Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele in se pridružila skupini držav na čelu z Italijo, ki so prekinile koordinirano akcijo Evropske unije in Združenih držav Amerike za priznanje Guaidoja.

Približno 20 držav članic EU, vključno z Združenim kraljestvom, Nemčijo, Francijo, Španijo, Avstrijo in Hrvaško, se je pridružilo ZDA pri priznanju Guaidoja in pritisku na socialističnega predsednika Nicolasa Maduro, da razpiše nove volitve.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo se je preko Twitterja zahvalil državam, obarvanim modro, ki so priznale Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele. Uporabniki omenjene mreže se sprašujejo, zakaj je Pompeo uporabil zemljevid sveta, na katerem je Turčija razdeljena na dva dela. Gre za lapsus ali že kar za novo ureditev sveta?!

Slovaška je Guaidoja priznala prejšnji teden, zdaj pa je priznanje umaknila

Slovaško ministrstvo za zunanje zadeve je prejšnji teden sporočilo, da Guaidoja vidi kot edinega legitimnega predstavnika venezuelske narodne skupščine in venezuelskega ljudstva ter pozvalo k novim volitvam.

Toda zunanji minister Miroslav Lajčak ni uspel dobiti podpore dveh koalicijskih partnerjev na seji vlade v sredo. Vodja vladajoče leve stranke Smer Robert Fico pravi, da vidi razmere v Venezueli kot poskus uničenja sedanje in poskus ustanovitve nove marionetne vlade.

“Slovaška bi morala delovati v skladu z načeli mednarodnega prava,” je poudaril Fico.

Ena od koalicijskih partneric, Slovaška narodna stranka (SNS), se je tudi postavila na stališče, da bi morala Slovaška ostati nevtralna, medtem ko je madžarska stranka Most-Hid podprla stališče EU.

Italija je v ponedeljek blokirala skupno stališče EU o priznanju Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele.

COMMENTS

Wordpress (0)