Razkol znotraj EU! Francija in Italija v konfliktu: Pariz umika svojega veleposlanika iz Rima! – TOPNEWS.si

Razkol znotraj EU! Francija in Italija v konfliktu: Pariz umika svojega veleposlanika iz Rima!

Razkol znotraj EU! Francija in Italija v konfliktu: Pariz umika svojega veleposlanika iz Rima!

Potem ko se je podpredsednik italijanske vlade Luigi di Maio srečal s predstavniki gibanja “Rumeni jopiči”, se je Francija odločila umakniti svojega veleposlanika iz Rima.

Francija je poklicala svojega veleposlanika iz Rima na posvetovanje v Pariz.
Francija je pred tem opozorila italijanskega podpredsednika vlade Luigija Di Maia, naj se ne vmešava v notranjo politiko Francije, ker se je srečal s predstavniki francoskih Rumenih jopičev.

“Ta nova provokacija je nesprejemljiva med sosednjimi državami in partnerji v središču Evropske unije,” je dejal francoski zunanji minister.

Di Maio, vodja populističnega gibanja Pet zvezdic, se je v torek sestal z dvema vodjema protivladnih protestov Rumeni jopiči.

Objavil je tudi fotografije, na katerih je skupaj z voditeljema rumenih suknjičev Cristophom Chalençonom in Ingrid Levavasseur, ki vodita Listo Rumenih jopičev za prihajajoče volitve v Evropski parlament v maju.

Srečanje podpredsednika italijanske vlade Luigia di Maia s predstavnikoma Rumenih suknjičev je potekalo v Parizu.

Odnosi med Francijo in Italijo so napeti, odkar sta v Italiji junija 2018 na oblast prišla Gibanje pet zvezdic in desničarska Liga.

Spomnimo, da je v začetku januarja Di Maio na blogu gibanja Pet zvezdic napisal “Rumeni jopiči, ne popuščajte.”

“Gibanje Pet zvezdic vam je pripravljeno zagotovi potrebno podporo. Tako kot vi, tudi mi, odločno obsojamo tiste, ki so sprožili nasilje na protestih, vendar dobro vemo, da je vaše gibanje miroljubno,” je takrat zapisal podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio.

Podporo Rumenim jopičem je takrat ponudil tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini.

COMMENTS

Wordpress (0)