Orbanova stranka se ne bo pridružila italijanski evroskeptični zvezi – TOPNEWS.si

Orbanova stranka se ne bo pridružila italijanski evroskeptični zvezi

Orbanova stranka se ne bo pridružila italijanski evroskeptični zvezi

Vladajoča madžarska stranka Fideszi premiera Viktorja Orbana se ne bo pridružila evroskeptični zvezi pod vodstvom Italije pred prihodnjimi volitvami v Evropski parlament, kljub skupnemu trdnemu nasprotovanju migracijam, je danes povedal madžarski vladni uradnik.

“Salvini in Orban imata podoben, vendar ne enak pristop do migracijskih izzivov”

V začetku tega meseca je desno-populistični namestnik italijanskega premiera Matteo Salvini predlagal, da Italija in Poljska združita sile in preoblikujeta Evropo, s ciljem oblikovanja evroskeptične zveze pred volitvami v Evropski parlament meseca maja.

Orban je to pobudo podprl z izjavo, da želi, da bi protimigrantske stranke dobile večino glasov na volitvah. Vendar pa je madžarski visoki uradnik za Reuters dejal, da se bo Fidesz osredotočil na krepitev liste madžarskih kandidatov za Evropsko ljudsko stranko.

“Tu ni nobene skrite agende – edina povezava je, da imata oba politika, tako Salvini kot Orban, podoben, vendar ne enak pristop do migracijskih izzivov,” je dejala državna sekretarka Szabolcs Takacs.

“Poljska stranka PiS in italijanska liga nista članici EPP-ja, medtem ko stranka Fidesz na drugi strani je. To jasno določa naš položaj,” je dejala Takacseva. Dodala je, da je Madžarska trdno podprla kandidaturo Manfreda Weberja za naslednjega predsednika Evropske komisije.

Madžarska v sporu z evropskimi institucijami

Madžarska je v sporu z evropskimi institucijami, kot pravijo kritiki, glede izvajanja demokratičnih standardov in kontroverznih reform, ki vplivajo na neodvisnost sodstva in medijev v tej državi.

Evropski parlament je septembra lani glasoval za sankcioniranje Madžarske zaradi neupoštevanja pravil EU o demokraciji, državljanskih pravicah in korupciji, kar je premiera Orbana izoliralo od njegovih mogočnih zaveznikov.

Takacseva je dodala, da Orban upa, da se bo spor med Madžarsko in evropskimi institucijami po volitvah zmanjšal, in da bi morala Evropska komisija imeti manj politične vloge.

“Za razliko od sedanjega predsednika, se Evropska komisija v naslednjem institucionalnem krogu ne bi smela postaviti v vlogo političnega akterja,” je zaključila Takacseva.

COMMENTS

Wordpress (0)