Ameriška ledena doba: Milijoni Američanov zamrzujejo, toda po zadnjem Trumpovem tvitu jim je celo zakuhalo – TOPNEWS.si

Ameriška ledena doba: Milijoni Američanov zamrzujejo, toda po zadnjem Trumpovem tvitu jim je celo zakuhalo

Ameriška ledena doba: Milijoni Američanov zamrzujejo, toda po zadnjem Trumpovem tvitu jim je celo zakuhalo

Ameriko je prizadel ledeni val, ki ne pomnijo že desetletja. Temperature so v debelem minusu (nekje tudi celo minus 50), šole in ceste so zaprte, celo državni uradniki svetujejo državljanom, naj ne govorijo veliko in naj ne dihajo globoko zaradi hladnega zraka. Tudi ameriški predsednik Donald Trump se je oglasil zaradi izrednih razmer, toda morda bi bilo bolje, če bi molčal.

Namreč Trump je na Twitterju “prosil za “vrnitev globalnega segrevanja”.

“Na prečudovitem Srednjem zahodu, temperature dosegajo minus 60, najhladnejše kadarkoli doslej. V prihodnjih dneh naj bi bilo še hladneje. Ljudje ne morejo zdržati zunaj niti nekaj minut. Kaj za vraga se dogaja z globalnim segrevanjem? Prosim, vrni se hitro, potrebujemo te!” je zapisal Trump.

Izjava je povzročila ogromno jezo, zlasti okoljskih aktivistov in združenj proti globalnemu segrevanju. Trump se na kritike ni več odzval, niti oglasil na Twitterju.

“Preveč inteligenten”, da bi verjel v globalno segrevanje

To ni prvič, da je Trump izzval hudo kritiko in obsojanje zaradi pripomb o podnebnih spremembah. Med predsedniško kampanjo je pogosto trdil, da so podnebne spremembe prevara, celo, da gre za zaroto Kitajske, ki ima za cilj zmanjševanje proizvodnje v ZDA, ki bi nastalo zaradi zaostrenih okoljskih standardov v industriji.

Pet mesecev po vstopu v Belo hišo so se ZDA umaknile iz Pariškega podnebnega sporazuma, v katerem se je 187 držav zavezalo, da bo zmanjšalo globalne temperature za manj kot dve stopinji glede na predindustrijsko obdobje.

Da Trump ni spremenil svoji stališč niti za pedenj, kažejo tudi izjave, ki jih je podal v prejšnjih mesecih.

Lani v oktobru je znanstvenike, ki se ukvarjajo s študijo podnebnih sprememb, obtožil, da imajo politične cilje, saj je ponovno izrazil dvom, da so ljudje odgovorni za naraščajoče temperature.

“Nisem prepričan, da je te spremembe povzročil človek. To lahko rečem. Ne želim dati milijard in milijard dolarjev. Ne želim, da bi se izgubili milijoni delovnih mest. Ne želim biti v tem položaju, “je dejal Trump.

Do konca tedna bodo dele Združenih držav Amerike zajele zelo nizke temperature, ki bodo padle na minus 53 stopinj, opozarjajo meteorologi. Regionalni uradniki so se osredotočeni na zaščito ranljivih skupin ljudi, vključno s brezdomci, starejšimi in tistimi, ki živijo v slabih razmerah. “New York Times” piše, da “Polar Vortex” prinaša nevarne nizke temperature, zaradi katerih bodo šole in univerze zaprte.

V zvezi s Trumpovim tvitom je hotro prišel odziv meteorologov in strokovnjakov vladne agencije. Ameriška agencija za oceane in atmosfero je objavila risbo, ki pojasnjuje, kako podnebne spremembe in globalno segrevanje delujejo pravilno in kako segrevanje oceana vodi v snežne nevihte.

To, kar se trenutno dogaja v ZDA znanstveniki pojasnjujejo z mehanizmom globalnega segrevanja. Toplejše ozračje namreč lahko absorbira večje količine vlage, kar je učinek, ki ga poznamo v “oparjeni” kuhinji. Posledica tega so ekstremne padavine, ki lahko padejo v obliki obilnega dežja ali obilnega snega na območjih, kjer razmere omogočajo nastanek snega.

Pred nekaj tedni je Trump v intervjuju za Washington Post pojasnil, zakaj je skeptičen do podnebnih sprememb.

“Eden od problemov ljudi, kot sem jaz, je naša nadnaravna inteligenca, vendar to ne pomeni, da verjamemo v podnebne spremembe. Ne glede na to, ali je škodo v okolju povzročil človek ali ne, in ali so ti škodljivi učinki resnični ali ne, sam tega preprosto ne vidim, «je povedal Trump.

COMMENTS

Wordpress (0)