Zakaj je včerajšnji nastop Šarca proti SDS-u in Janši spominjal na film “Ko jagenjčki obmolknejo” – TOPNEWS.si

Zakaj je včerajšnji nastop Šarca proti SDS-u in Janši spominjal na film “Ko jagenjčki obmolknejo”

Zakaj je včerajšnji nastop Šarca proti SDS-u in Janši spominjal na film “Ko jagenjčki obmolknejo”

Se spomnite dialoga iz filma Ko jagenjčki obmolknejo, kjer Jody Foster v vlogi agentke FBI-a Clarice Starling, pripoveduje serijskemu morilcu Hanibalu Lecterju, kako je enkrat v otroštvu na neki farmi gledala klanje jagnjet, in kako jagnjeta ne spustijo niti glasu medtem, ko jih koljejo. Ko jih razdelijo in jim skupaj zvežejo sprednje in zadnje noge, postanejo zelo tihi. Ob včerajšnji razpravi glede ustavne obtožbe sem se nehote spomnil prav omenjenega filma. Ne vem, ali je tudi premier gledal omenjeni film, vendar, ko je praktično na začetku razprave z vprašanjem SDS-ovim poslancem, v resnici pa je bil dialog namenjen direktno Janezu Janši, vprašal, “zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili člani zveze komunistov. To veste vi. Čudno pa je, da meni, ki sem zvezdo nosil samo na pionirski čepici v prvem razredu, očitate komunistično doktrino. Veste, tudi jaz znam pogrevati zgodovino, ne samo vi, ampak bodi dovolj, ker se s tem ne mislim ukvarjati,” je med drugim povedal premier. Janezu Janši in SDS je Marjan Šarec včeraj dal jasen signal, da bo iz arzenala ideološkega in političnega spopada, ki se je odvijal v parlamentu, potegnil najtežje orožje.

Janez Janša se je takoj odzval na Twitterju, čeprav je sedel v dvorani, in bi Šarcu lahko takoj odgovoril.

Šarec je včeraj v parlamentu jasno pokazal, da zna uporabljati tudi široko paleto iz ideološke orožarne. “Veste, tudi jaz znam pogrevati zgodovino, ne samo vi, ampak bodi dovolj, ker se s tem ne mislim ukvarjati. Želim vam vse dobro, na vaši nadaljnji poti, vzroke za neuspešno sestavljanje Vlade pa iščite v svojih vrstah.” je še zabelil in v nadaljevanju kasneje popoldne dejal: “Ni prijetno, res ni prijetno, če človek dobi nazaj tisto, kar dela drugim. Jaz vem, da je lapsus, in tega se zaveda, ampak a veste, delati venomer eno in isto, potem pa, ko ti nekdo nazaj pove tisto, kar ti gre, potem pa biti užaljen, ne gre, a ne? Ne gre tako. In tudi pri teh ustavnih odločbah in tem jaz nisem rekel, da je ločeno mnenje odločilno pri tem, ampak rekel sem pa, da je bilo 5 proti 4, se pravi 4-je ustavni sodniki so menili drugače. In to je, kot bi rekli naši južni bratje, labavo za moje pojme. Vsaj se je treba vprašati, ampak vas to seveda ne bo zanimalo in boste spet začeli potvarjati stvari in me tukaj obtoževali, kaj bi jaz lahko, pa česa ne bi, pa ne vem kaj vse. Saj bi tudi 1991. leta lahko že Demosova vlada drugače naredila, pa ne bi še danes denacionalizacije reševali, pa še česa drugega. Ampak vi mislite, da imate vse prav na tem svetu. To je problem. Tisti dan, ko boste vi priznali, da nekaj nimate prav, to bo državni praznik.”

Janša v svojem nastopu ni neposredno odgovarjal Šarcu, ampak je to naredil Daniel Krivec. ki je dejal, da ne on ne Eva Irgl nista bila v partiji: “Dejstvo je, da je ustavna obtožba v naših razmerah res inštrument, predvsem opozicija, vendar tako, kot je bilo že povedano, če bi opozicija imela zadosti glasov, bi zakon sprejela in zato v takih primerih je dejstvo, da mora koalicija poskrbeti, da se tako zakon kot ustava spoštuje in sprejme primerna regulativa. Mi lahko na nek način na to samo opozarjamo, vendar glede na to, da na pet opozoril in pet zaobljub s strani koalicije in ministrske ekipe, ki je praktično v veliki meri enaka, ni prišlo do uresničitve, je na nek način logično, da se uporabi tudi tisti inštrument, ki je še na voljo in s tem opozori ne nazadnje vse državljane na to kršitev, po drugi strani pa verjetno tudi kakšno javnost, ki to spremlja iz tujine, in zato tudi razumem bolečino predsednika Vlade, ki je v uvodnem nagovoru precej stvari zelo žolčno izpostavil in se spustil celo v nek politični obračun z nami, čeprav ne vem, kje je našel vse te izkaznice zveze komunistov, ker po mojem, vsaj moje pa od moje kolegice Eve jo je težko kje najti, tako, da jaz se tam notri ne prepoznam in tudi nisem pričakoval od premierja, da se bo spustil na ta nivo, kajti njegovi nastopi do sedaj so se nekako uravnotežili in je bil vedno osredotočen na problem, ki ga mora rešiti, v tem primeru pa se je spustil na politično obračunavanje. Zdaj razumem, da to koalicija lahko počne, kajti to je ne nazadnje tudi stvar parlamenta, da se opozori tudi na kakšne politične razlike med nami ali pa poglede, vendar predsednik vlade se je do zdaj izpostavljal in postavljal na nivo, da je nevtralen, da poskuša v tej državi stvari reševati, da spoštuje zakone, da se trudi, da se stvari uredijo, v tem primeru pa poskuša z nami obračunavat na politični ravni. Tako da, če bo našel knjižico, bi se priporočil, jaz bi jo tudi rad videl. Zdaj dejstvo je, da problem ni v opoziciji. Opozicija je pač dolžna opozarjati na ta dejstva, ki so v tem prostoru. In dejstvo je, da ta ustavna odločba ni bila odpravljena. Še posebej pa bode v oči zato, ker je večina ministrov iz reciklirane vlade obljubljala, da se bo to uredilo, enako pa tudi seveda sedanji premier, ki je v tako predvolilnih kot tudi povolilnih nastopih v medijih vedno govoril o tem, da je potrebno zakonodajo spoštovati, da Ustava je na prvem mestu, in da tudi ustavne odločbe je treba v čim krajšem času odpraviti.”

Marjan Šarec je ponovno repliciral Krivcu: “Kar se pa, gospod Krivec, tiče vaše intervencije, ko pravite, da sem politično obračunal z vami. Sedaj, enkrat je vaš predsednik stranke rekel, da očitati politiku, da politizira, je tako kot šoferju očitati, da vozi. In lahko ponovim ta isti stavek. Skratka, sem politik in sem pač na tej seji odgovoril na vse tisto, kar meni očitate vsak dan po vaših tvitih, lažnih ali pravih, po vaših medijih, raznih Škandalih 24, pa Nove 24, pa moja Notranjska, pa moja Dolenjska, pa ne vem, kaj še vse, katere portale vse še imate. In seveda, če me lepite venomer na neke dogodke, kjer se pač proslavlja dogodke iz časov NOB, in če me potem dajete tudi v neke prirejene internacionale in me zraven lepite, zraven gospoda Kučana, če sva se pač srečala tam, in mi seveda s tem očitate povsod, da podpiram komunizem, da vlečem nazaj ne vem kaj vse in potem tudi na seji poslušamo, kako je to ideološko z naše strani, in da zaradi tega ne damo zasebnim šolam veljave in tako naprej, potem seveda si drznem trditi, da se obnašate kot da pri vas nikoli ni bil nihče v partiji. Pa pravzaprav izhajate in ta polovica in ta polovica, tisti, ki ste nekoliko dlje v politiki, pravzaprav iz iste organizacije. In samo to sem povedal. Dve organizaciji sta bili, SZDL pa Zveza komunistov. …/ oglašanje iz klopi/ Poglejte, gospod Krivec, kdo pa je imel izkaznico Zveze komunistov pa veste oziroma vedo tisti sami, ki so jo imeli. Verjamem, da vi ne, pa tudi gospa Irgl ne, seveda ne, saj že starost tega ne dopušča, in če izračunamo oziroma mladost, bom tako rekel, potem veste, da so nekateri, ki so danes zelo goreči v tem, da mene obtožujejo, kako podpiram komunistično doktrino pa ne vem kaj vse, hkrati pa ne povedo, da so tudi sami bili člani te organizacije. To sem želel povedati.

In če je to politično obračunavanje, potem pa naj bo tudi politično obračunavanje. Ampak nisem zaradi tega prav nič skrenil s teiste, bom rekel sredinske zdrave pameti, ampak sem samo povedal opažanje človeka, ki ni bil nikoli v Zvezi komunistov, ki ni nikoli imel stika s preteklim sistemom, da bi v njem imel kakšno funkcijo ali pa katerokoli vlogo, in to je bilo moje opažanje, ker radi pripisujete krivdo za vse na svetu. Zdaj pravite reciklirana vlada. Ja, ne vem, tudi vi ste imeli Desus v svoji vladi / oglašanje iz dvorane/ pa še kaj. Ja, kakorkoli. Skratka, še enkrat ponavljam: Niste pojedli vsega znanja na svetu, kot ga tudi mi nismo. In če sem prizadel vašo dušo s tem, ko sem povedal, da nekateri pri vas so imeli partijske izkaznice, potem se vem globoko opravičujem.”

Duel med Šarcem in Danijelom Krivcem se je potem nadaljeval: “Hvala še enkrat za besedo. Mogoče se nismo dobro razumeli, ampak rad bi, da se popravi. Jaz se ne spomnim, da bi bila katerakoli seja v preteklosti, vsaj ko sem bil jaz poslanec, dvodnevna, večinoma so bile večdnevne, tudi večtedenske, tako, da ta podatek, spoštovani predsednik, ne drži.

Zdaj, glede moje ocene, pa glede na to, da ste politično nastopil, predvsem je šlo za nek osebni obračun na nek način in pač nismo navajeni pri vas takega nastopa, zato sem na to opozoril. Zdaj, očitno ste se v tem zelo dobro prepoznali in vam je to padlo na dušo, ampak ni bilo mišljeno, da je to karkoli spornega.

Jasno je. da smo v politiki, vendar vlada je na nek način vlada vse države, vseh poslancev in do zdaj ste to znali se zadržati. Očitno je pa ta problem vseeno tako težek in verjetno je vaša želja, da ga drugače rešite, pa vas nekdo drži v nekem okviru, zato smo govorili tudi o tem, da je nek politični pritisk, kajti ko smo te teme obravnavali, je bilo ves čas govora o tem, da je to politični problem, in da bo treba to politično rešiti znotraj koalicije, zato sem jaz na to opozoril. Očitno je pa to res, kajti to vam očitno povzroča kar veliko težav. Hvala.”

Marjan Šarec:” Še enkrat ponavljam gospod Krivec, nimam prav nobene težave.  Jaz sem namenoma naredil tak govor zato, da sem vam skušal pokazati neko ogledalo, na kakšen način se tudi vi ves čas obnašate, tako do mene, kot do ministrov, do sekretarjev, do kogarkoli in seveda tudi to je bil neke vrste moj namen, ne bom pa tega seveda pogreval, saj seveda ne mislim resno, da sem kriv za razpad Demosa, pa še kaj drugega, ampak povedal sem nekako z vašim načinom, če je to bolje, ampak kakorkoli pač… nimam pa zaradi tega težav, da bi zdaj bile kakšne travme. Hvala”.

COMMENTS

Wordpress (0)