Tožilstvo začelo preiskavo proti samooklicanemu začasnemu predsedniku Venezuele – TOPNEWS.si

Tožilstvo začelo preiskavo proti samooklicanemu začasnemu predsedniku Venezuele

Tožilstvo začelo preiskavo proti samooklicanemu začasnemu predsedniku Venezuele

Venezuelsko državno tožilstvo meni, da je samooklicani začasni venezuelski predsednik Juan Guaido odgovoren za nasilje na protestih, zamrznili so mu lastnino in prepovedali odhod iz države.

Venezuelski državni tožilec Tarek William Saab je izjavil, da je tožilstvo sprožilo preiskavo proti predsedniku parlamenta in samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju.

“Predsedniku Vrhovnega sodišča sem predal dokument o predhodni preiskavi, ki jo je državno tožilstvo sprožilo proti državljanu Juanu Guaidoju,” je dejal Saab.

Povedal je, da je preiskava povezana z “nasilnimi dejanji, ki so se zgodila v državi po 22. januarju”. Med protesti v Venezueli je od prejšnjega tedna umrlo 43 ljudi.

Državni tožilec v Venezueli je od vrhovnega sodišča zahteval, naj prepove Guaidoju odhod iz države, blokira njegove račune ter prepove razpolaganje z lastnino.

Nato se je venezuelsko vrhovno sodišče odzvalo in opozicijskemu voditelju ter samooklicanemu predsedniku Juanu Guaidóju izdalo prepoved zapustitve države, hkrati pa mu je zamrznilo premoženje. Odločitev je posledica odziva ZDA, ki Juana Guaidoja podpirajo in so sporočile, da so mu predale nadzor nad ameriškimi bančnimi računi v tej južnoameriški državi, s čimer so želele preprečiti, da bi jih upravljal Maduro, ki ga sicer podpira vrhovno sodišče.

Generalni državni tožilec Tarek William Saab, ki je vrhovno sodišče pozval k tej potezi, je ameriško odločitev označil za “hudo kaznivo dejanje, ki krši ustavno ureditev”.

Na odločitev sodišča se je odzval tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki je na Twitterju zapisal, da se “bodo tisti, ki poskušajo spodkopati demokracijo v Venezueli in škoditi Guaidóju, deležni resnih posledic”.

COMMENTS

Wordpress (0)