Podnebne spremembe: več kot vemo, slabše je stanje – TOPNEWS.si

Podnebne spremembe: več kot vemo, slabše je stanje

Podnebne spremembe: več kot vemo, slabše je stanje

Britanski pisatelj, novinar in okoljski aktivist Mark Lynn, ki piše o podnebnih spremembah in poučuje na Univerzi Cornell, je napisal članek za CNN, v katerem se je poglobil v podnebnih spremembah.

“Današnja raven CO2 bo zadostovala za potop vseh večjih obalnih mest”

V svojem besedilu za CNN je zapisal, da je pri klimatoloških vprašanjih pomembna geološka perspektiva. Dejal je, da so bile nazadnje ravni CO2 v ozračju tako visoke kot sedaj, pred skoraj tremi milijoni let.

“Z drugimi besedami, današnje koncentracije CO2 so večje, kot so bile kadarkoli v obdobju Homo sapiensa,” zaključi.

“Takrat so bile morske gladine več kot 30 metrov višje kot sedaj, kar pomeni, da bodo današnje ravni CO2 zadostovale, da bi se sčasoma stopilo toliko ledu iz polarnih regij, da bodo vsa večja obalna mesta potonila.

Toda tisto, kar presega vse meritve, je hitrost sprememb, tudi geološko. Ljudje zdaj iz zemlje dobavljajo približno 10 milijard ton ogljika, bodisi v obliki premoga, plina ali nafte, in vse to na koncu vsako leto pristane v ozračju, «je zapisal.

Dodal je tudi, da je izven vseh meritev hitrost, s katero prihaja do sprememb – desetkrat hitrejši izpust ogljika, kot so ga geološki znanstveniki v zgodovini zemeljske skorje lahko zaznali v zadnjih 300 milijonih letih. To vključuje kataklizmične vulkanske izbruhe, povezane z množičnim izumiranjem življenja.

Oceani se segrevajo, korale umirajo

Zato, piše Lynn, ne smemo biti presenečeni nad dejstvom, da je vsaka nova podnebna novica slabša od prejšnje. Dodal je, da so znanstveniki pred kratkim napovedali, da se oceani segrevajo veliko hitreje, kot je bilo pričakovano.

“Količina toplote, ki jo sedaj absorbirajo oceani, je enaka energiji, ki bi jo ustvarili z aktiviranjem vsaj treh atomskih bomb, kot je bila tista, ki so jo vrgli na Hirošimo in to vsako sekundo,” pojasnjuje Lynn, ki se sklicuje na kalkulacije Guardiana.

Zato sklepa, da ni čudno, da koralni grebeni umirajo in to veliko hitreje, kot je bilo pričakovati..

“Ko sem leta 2007 napisal eno od svojih knjig, so pričakovali, da bodo koralni grebeni izgubili barvo okoli leta 2030. Vendar se to dogaja že sedaj. V dveh letih je skoraj 90 odstotkov Velikega koralnega grebena izgubilo barvo. Zaradi tega so znanstveniki, ki so preiskali področje, jokali,“ piše Lynn o uničenju koralnih grebenov, ki so zgoreli zaradi naraščajoče temperature morja.

Lynn je dodal tudi, da piše novo knjigo, v kateri so napovedi in podatki še bolj zastrašujoči.

Povedal je tudi, da je leta 2007 napovedal, da bo Houston do leta 2040 prizadel uničujoč orkan, ki bo posledica podnebnih sprememb.

“No, to se je že zgodilo. V letu 2017 je orkan Harvey prinesel toliko vode v območje Houstona, kot jo skozi Niagarske slapove preteče v obdobju 110-ih dneh,” je dodal.

Doda tudi, da so znanstveniki ugotovili, da so orkani zaradi podnebnih sprememb, še posebej zaradi toplih oceanov, za tretjino okrepljeni.

“Prejšnji teden so znanstveniki poročali, da se led na Antarktiki topi šestkrat hitreje kot v osemdesetih letih, kar prispeva k rasti morske gladine. Grenlandija se prav tako hitro topi,” je dodal.

Ali se približujemo najhujšemu?

Lynn je tudi zapisal, da je leta 2007 upal, da obstajajo možnosti za globalno stabilizacijo temperature. Tako je mislil tudi leta 2015, ko je bil podpisan Pariški sporazum o podnebnih spremembah.”

Zdaj se mi zdi, da sem se zmotil. Za ti dve stopinji, mora ves svet zmanjšati emisije CO2 na raven sredine prejšnjega stoletja in nekako zbrati milijarde ton dodatnih emisij z neko novo tehnologijo, ki je še niso odkrili,” je zapisal in zaključil, da se v resničnem svetu dogajajo nasprotne stvari.

Emisije postavljajo rekorde in približujemo se najhujšim scenarijem, ki jih predvidevajo podnebni modeli, ki napovedujejo zvišanje temperature do konca stoletja za 4 ali več stopinj.

“Morda je najbolj frustrirajoče dejstvo, da so milijoni ljudi skeptični glede podnebnih sprememb in celo predsednik Združenih držav Amerike. Za njih so teorije zarot in zanikanja dovolj, da se vse zanika,” je zapisal.

Ali obstaja prostor za optimizem?

Dodal je tudi, da je običajno, da se članke zaključi z optimističnim pozivom k boju in prepričevanju, da ni prepozno, če le zmanjšamo izpuste.

“Namesto tega, razmislite o vsemu. Ne poznamo geološkega precedensa, vsaj v zadnjih pol milijarde let zgodovine življenja na Zemlji ne, glede podnebnih sprememb, ki so predvidene do konca stoletja v tako kratkem času.

Ko samo pomislimo, da bodo mladi vse to doživeli že za časa svojega življenja, je resnično neverjetno,” zaključi Lynn.

COMMENTS

Wordpress (0)