(VIDEO) Jelinčič: “Prečiček je moral oditi, ker je hotel prečistiti ministrstvo in RTV” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Jelinčič: “Prečiček je moral oditi, ker je hotel prečistiti ministrstvo in RTV”

(VIDEO) Jelinčič: “Prečiček je moral oditi, ker je hotel prečistiti ministrstvo in RTV”

V bran ministru Dejanu Prešičku se je postavil predsednik SNS Zmaga Jelinčiča. Ministra Prešička ne bi razrešil, ampak bi prečistil tako ministrstvo za kulturo kot nacionalno televizijo. Po njegovem mnenju je minister hotel urediti razmere, a ga je to stalo, kolikor ga je. Predsednik NSi Matej Tonin je odstop ministra ocenil kot razumno potezo, saj po dogajanju v minulem tednu minister ne bi več zmogel normalno in kakovostno opravljati svojega dela. S svojim odstopom je po Toninovih besedah “na nek način tudi razbremenil ta konflikt, ki se je ustvaril med njim in zaposlenimi na ministrstvu”.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je ravnanje SD označil za nespametno potezo. Dejal je, da sicer težko ocenjuje, kakšna so bila ozadja te zgodbe, da pa bi bilo treba razčistiti stvari. “Že to, da je prevažal inštrumente s službenim vozilom, je dovoljšen razlog za to, da je tak človek pod dvomom, kar se tiče njegovih etičnih in moralnih načel,” meni Vatovec.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je pritrdila, da so v SAB ob pozivu Šarca k odstopu njihovega ministra Marka Bandellija pred nekaj meseci izpostavili pričakovanje, da ima enake vatle za vse. “Res je, to smo zahtevali ampak, če ste opazili v stranki Alenke Bratušek te celotne zadeve nismo veliko komentirali predvsem iz dveh razlogov, prvi je, ker ne uživamo v tuji nesreči, in ker včasih koalicijski partnerji tudi prehitro dajejo izjave, še preden se zadeve razčistijo. Drugi razlog je pa ta, da se mi zdi v tej zadevi še sedaj ni popolnoma jasno, ali gre za osebo, se pravi ministra Prešička, ki je res preveč koleričen in ne zna zadrževati svojega temperamenta ali pa gre za nekoga, ki je želel narediti red na ministrstvu za kulturo, pokazal neko potrebno odločnost in naletel na nek odpor interesnih skupin, ki pa so lahko tudi med zaposlenimi, pa tudi zunaj ministrstva.”

Predsednik DeSUS-sa Karl Erjavec, ki ga je imel v mislih predsednik vlade Marjan Šarec, ko je dejal, “da imamo v lastnih strankah dovolj dela in se nam ni treba ukvarjati z drugimi strankami, ter da nikoli ne vemo, kdaj bo prišel dan, ko se bomo soočali s težavnim primerom v lastnih vrstah, pa se je sprva postavil pred mikrofone, da bo podal izjavo za medije.

Še pred začetkom izjave pa je po neformalnem vprašanju, ali si bo sploh upal govoriti po tem, ko ga je premier okrcal, stopil v stran, rekoč: “Potem pa ne bom več govoril, če preveč govorim.”

Predsednik SMC Miro Cerar v odzivu na izjave premierja Marjana Šarca, ki je partnerje okrcal zaradi komentiranja dogajanja okoli ministra za kulturo Prešička, poudarja, da ima to pravico.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v izjavi za medije pred začetkom seje DZ poudaril, da o odločitvah predsednika vlade ne dvomijo. Pojasnil je, da se v stranki o vseh pomembnih odločitvah posvetujejo, na koncu pa je odločitev v rokah predsednika vlade. So pa, po njegovih besedah, vedeli, v katero smer bo šla današnja premierjeva odločitev, saj so se posvetovali.

COMMENTS

Wordpress (0)