Šarec Janši: “Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili član zveze komunistov” – TOPNEWS.si

Šarec Janši: “Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili član zveze komunistov”

Šarec Janši: “Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili član zveze komunistov”

Čeprav je predsednik Desus-a Karel Erjavec današnjo več kot napovedano deveturno razpravo o ustavni obtožbi proti predsedniku vlade Marjanu Šarcu ocenil kot “izgubljen dan v parlamentu”, sodeč po dopoldanski razpravi, ki se je sprevrgla v ostro ideološko in politično obračunavanje, vendarle dan ne bo izgubljen. Besedo je najprej dobil v imenu predstavnika predlagatelj Tomaž Lisec, ki je takole dopolnil obrazložitev predloga ustavne obtožbe.

“Glede na navedbo v koalicijskem sporazumu in sicer, delo med programskimi vizijami in izhodišči, da bo delovanje tako koalicije kot vlade temeljilo med drugim na doslednem spoštovanju načel pravne države, s poudarkom na resnični enakosti pred zakonom, ki ni odvisno od politične, ekonomske in kakršnekoli druge moči posameznika, ugotavljamo, da predsednik Vlade Marjan Šarec nekaj govori, drugo pa skupaj s predstavniki Vlade in preko poslancev Državnega zbora dela.

(nadaljevanje) Torej je opustil dolžno ravnanje kot predsednik Vlade, ko bi moral ministrom v okviru svojih pristojnosti naložiti zagotavljanje spoštovanja Ustave Republike Slovenije in odločb Ustavnega sodišča, namesto tega pa še zmeraj dopušča vztrajanje pri neenakosti pred zakonom, diskriminacijo, kršitev načel pravne države in delitve oblasti. Torej, je odgovoren za izvrševanje funkcije, ki ima za posledico, poleg povzročitve nepopravljive škode zaradi omenjenih kršitev, tudi izgubljeno zaupanje v institucije pravne in socialne države. S tem je storil tudi dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja po 258. členu Kazenskega zakonika, torej nevestnega dela v službi.”, je med drugim dejal Lisec.

Beseda je dala besedo in v odgovoru na ustavno obtožbo je z ostrino proti predlagateljem ustavne obtožbe nastopil premier Marjan Šarec. Zadeva je hitro prešla na osebno in politično raven.

“Verjamem, da bo danes razprava dolga, in da mi boste očitali marsikaj, ne oziraje se na dejstva. Mogoče je čas, da se začnete ukvarjati s svojimi problemi in jih ne prikrivate z napadi name, ki ne želim nič drugega, kakor delati. Lahko me napadate, žalite, mi očitate zraven še krivdo vsaj za razpad Demosa leta 1992, v Dolskem. Lahko me poskušate predstavljati kot del ne vem kakšne elite, ki uničuje državo. Lahko »tvitate« do onemoglosti in naprej, s pravimi ali lažnimi profili, če vas to sprošča.

Vedno ste trdili svoje, če so bila dejstva drugačna, če so bila drugačna, toliko slabše za dejstva. Zanikanje članstva vidnejših članov v zvezi komunistov, obratu desno po neuspeli kandidaturi za sprejem v socialistično internacionalo leta 1994, sprejeta je bila tedanja združena lista Socialnih demokratov, z Janezom Kocjančičem na čelu, poudarjanje Jožeta Pučnika, čeprav je bil on socialdemokrat, tako kot moj sovaščan, France Tomšič, ustanovitelj vaše stranke.

Zakaj vam je nerodno priznati, da ste bili člani zveze komunistov? To veste vi. Čudno pa je, da meni, ki sem zvezdo nosil samo na pionirski čepici v prvem razredu, očitate komunistično doktrino. Veste, tudi jaz znam pogrevati zgodovino, ne samo vi, ampak bodi dovolj, ker se s tem ne mislim ukvarjati.

Želim vam vse dobro, na vaši nadaljnji poti, vzroke za neuspešno sestavljanje vlade pa iščite v svojih vrstah. Hvala. / aplavz/.”

Tako Šarec, ki je dobil močen aplavz, kjer so bili celo nekateri predstavniki opozicije v dilemi, ali naj ploskajo ali ne. Janez Janša je jezno odšel iz dvorane tako, da lahko nadaljevanje in odgovor pričakujemo kmalu.

COMMENTS

Wordpress (0)