(VIDEO) Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido se tajno pogaja z vojsko – TOPNEWS.si

(VIDEO) Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido se tajno pogaja z vojsko

(VIDEO) Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido se tajno pogaja z vojsko

Predsednik opozicijskega parlamenta Venezuele Juan Guaido, ki se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je dejal, da je opozicija v pogovorih z vojsko in uradniki, da bi z oblasti umaknili predsednika Nicolasa Madura.

Guaido je za Washington Post dejal, da se pogajanja odvijajo tajno.

“Vodimo pogajanja z uradniki, civilisti in vojsko … To je zelo občutljiva tema, povezana z osebno varnostjo,” je dejal.

Guaido je svoje pristaše pozval, naj 30. januarja in 2. februarja odidejo na ulice. Po njegovih besedah je cilj akcije boj za pridobitev humanitarni pomoči, boj proti uzurpaciji in za človekove pravice.

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guáido se je v sredo 23. januarja razglasil za začasnega predsednika države med mandatom začasne vlade v državi. Združene države so priznale Guaida za začasnega predsednika in zahtevale, da venezuelski predsednik Nicolas Maduro, ki ga ne štejejo za legitimnega predsednika države, ne dovoli nasilnih ukrepov proti opoziciji. Na drugi strani Rusija in Kitajska podpirata Madura kot legitimnega predsednika Venezuele.

Po podatkih nevladnih organizacij je bilo med protesti aretiranih 791 ljudi, 29 ljudi pa je bilo ubitih.

Nicolas Maduro, predsednik Venezuele

Medtem pa je venezuelski predsednik Nicolas Maduro napovedal vojaške vaje, ki bodo potekale od 10. do 15. februarja. Sile so pripravljene braniti ozemlje, obalo in reke pred tujimi okupatorji. Poleg tega bo vojska ponovno preučila svoj civilni in vojaški mehanizem mobilizacije.

Maduro je včeraj obiskal več vojaških baz in se srečal s pripadniki oboroženih sil države.

Potem ko se je predsednik Državnega zbora Juan Guayaida razglasil za začasnega predsednika, so ZDA, Kanada in številne latinskoameriške ter evropske države priznale, da je Guaido opozicijski voditelj začasni predsednik države, je Maduro dejal, da morajo biti oborožene sile pripravljene braniti Venezuelo in najavil pomembne vojaške vaje.

“Pripravljamo se na najpomembnejše vojaške vaje v naši zgodovini,” je dejal Maduro med obiskom vojaških baz, obiskal pa je tudi 41. oklepno brigado v Fort Paramacay in pomorsko bazo “Agustin Armario” v Puerto Cabellu.

Minister za obrambo Venezuele Vladimir Padrino Lopez je pred tem povedal, da venezuelska vojska ne podpira samooklicanega začasnega predsednika Guaida in je pripravljena braniti svojo nacionalno suverenost.

Maduro je Washington obtožil organiziranja državnega udara v tej latinskoameriški državi in dejal, da je Caracas prekinil diplomatske odnose z Washingtonom. Odnosi med Združenimi državami in Venezuelo so že dolgo napeti. Že avgusta 2017 je Trump v svojem golf klubu v Bedminsterju dejal, da ni izključil “vojaške opcije”, da bi ustavil kaos v Venezueli.

COMMENTS

Wordpress (0)