Orban odgovoril Washingtonu: Ne bom udrihal po Rusiji in Kitajski, Madžarska ima nevtralno zunanjo politiko! – TOPNEWS.si

Orban odgovoril Washingtonu: Ne bom udrihal po Rusiji in Kitajski, Madžarska ima nevtralno zunanjo politiko!

Orban odgovoril Washingtonu: Ne bom udrihal po Rusiji in Kitajski, Madžarska ima nevtralno zunanjo politiko!

Madžarski premier Viktor Orban je ameriškim diplomatom povedal, da želi zgraditi nevtralno zunanjo politiko in ne le izpolnjevati zahtev Združenih držav Amerike, piše Wall Street Journal.

Časopis ugotavlja, da je vodja madžarske vlade zavrnil naročila, da naj se Madžarska zoperstavi in nasprotuje “kitajskemu kibernetskemu vohunjenju” in podpre Ukrajino kot protiutež Rusiji.

Orban je zavrnil izpolnitev teh zahtev. Po Orbanovih besedah, si Madžarska prizadeva, da bi bila v zunanji politiki “nevtralna kot Avstrija”.

Wall Street Journal piše, da madžarski premier privablja kitajske naložbe v informacijsko infrastrukturo države in tudi nasprotuje pogajanjem med Natom in Kijevom na ministrski ravni.

Orban je nezadovoljen s stanjem zmanjševanja možnosti šolanja v madžarskem jeziku v Ukrajini za narodne manjšine. Spomnimo, zaradi spornega ukrajinskega šolskega zakona in požiga sedeža Madžarskega kulturnega društva Zakarpatja v Užgorodu v Ukrajini se odnosi med Madžarsko in Ukrajino zaostrujejo. Madžarska je odločneje vzela v bran pravice madžarske manjšine v Ukrajini, ki ji novi ukrajinski šolski zakon omejuje pravico do maternega jezika. Budimpešta je že upočasnila proces ukrajinskega približevanja Natu, saj Madžarska ne more podpirati mednarodnih stremljenj Ukrajine, dokler ta ne bo spremenila omenjenega zakona.

Konec leta 2018 je ruski predsednik Vladimir Putin o madžarsko-ruskih odnosih dejal, da je razvoj bilateralnih odnosov med državama dosegel pomemben napredek in novo mejo sodelovanja. Izrazil je tudi upanje, da bo skupno delo še naprej krepilo dvostranske odnose na različnih področjih.

COMMENTS

Wordpress (0)