Guardian: Poljska teletina zastruplja EU? Tajni posnetek iz klavnice vznemiril evropsko javnost! V zakol tudi bolne krave, ki ne morejo stati na nogah – TOPNEWS.si

Guardian: Poljska teletina zastruplja EU? Tajni posnetek iz klavnice vznemiril evropsko javnost! V zakol tudi bolne krave, ki ne morejo stati na nogah

Guardian: Poljska teletina zastruplja EU? Tajni posnetek iz klavnice vznemiril evropsko javnost! V zakol tudi bolne krave, ki ne morejo stati na nogah

Tajno narejeni videoposnetki, ki kažejo, da gredo v zakol tudi zelo bolne krave v eni od poljskih klavnic, meso pa gre v prodajo z malo ali nič veterinarske inšpekcije, so povzročili paniko glede standardov v državi, ki je ena od največjih izvoznic mesa v Evropski uniji.

Na tajnih posnetkih v klavnici v osrednji poljski regiji Mazovija so krave tako bolne, da jih praktično pripeljejo iz tovornjaka in jih vlečejo do mesarja. Zakol bolnih krav, glede na video, poteka čez noč, brez veterinarjev, kar je huda kršitev standardov, poroča britanski Guardian. Na posnetku je tudi videti, da zaposleni v klavnici odstranjujejo vse dokaze o tem, da so bile krave bolne. Strokovnjaki, ki so pregledali video zapis, so povedali, da to sproža možnost znatnih zdravstvenih tveganj, in pozvali poljsko vlado, naj ukrepa takoj in obvesti vse druge evropske države.

Sledeči videoposnetek si lahko zaradi zahteve avtorja ogledate le preko You Tube

Chris Eliot, profesor za varnost hrane na Univerzi v Belfastu in ustanovitelj Inštituta za globalno varnost hrane, ki je vodil neodvisno vladno preiskavo po škandalu s konjskim mesom v Veliki Britaniji leta 2013, je dejal, da če obstajajo dokazi, da je vse to meso ali njegov del zapustilo Poljsko, potem obstaja potencial za aktiviranje evropskega varnostnega opozorila in vključiti pa bi morali številne regulatorne agencije in morebitne policijske enote po Evropi.

Po uradnih podatkih je Poljska v letu 2017 izvozila goveje meso v višini 1,5 milijarde dolarjev.

Novinarji Supervizjera, poljskega preiskovalnega televizijskega programa, ki se predvaja na TVN24, so se konec lanskega leta infiltrirali v poljsko klavnico. Novinar Patrik Szczepaniak je skrivaj delal v klavnici skoraj tri tedne. Dejal je, da so zaposleni meso, namesto, da bi ga dali v veterinarski pregled, preprosto označili kot varno za prehrano ljudi.”

Nadrejeni so mi naročili, naj meso označim kot zdravo in ga polepšam. Verjemite mi, bilo je grozno. Zaradi smradu po razkrajajočem mesu, vas sili na bruhanje. Moja naloga je bila, da meso polepšam tako, da sem je z nožem ostrgal razkrajajoče dele, «je povedal Shchepaniak za Guardian.

Tekom treh noči v klavnici je novinar preštel skupaj 28 krav, ki so bile tako bolne, da niso mogle stati. Naslednje jutro se je pojavil veterinar in podpisal potrdila, ne da bi najprej pregledal meso.

Ko meso prejme potrdilo, da je varno za prehrano ljudi, se na njemu ne opravlja dodatnih preverjanj preden ga pošljejo dobaviteljem ali potrošnikom, vključno tistim v drugih državah. Približno 80 odstotkov govedine, proizvedene na Poljskem, je namenjenih izvozu. To ni prva poljska klavnica, ki je obtožena obdelave mesa obolelih krav. Decembra je bil lastnik klavnice v osrednji Poljski obsojen na zapor za opravljanje podobne dejavnosti. Tožilci vodijo preiskavo tudi v eni klavnici na vzhodu Poljske, opozarja britanski časopis.

COMMENTS

Wordpress (0)