Poljski premier se pritožuje: Poskušamo preprečiti gradnjo Severnega toka 2, vendar je za nas težko proti Rusiji in Nemčiji – TOPNEWS.si

Poljski premier se pritožuje: Poskušamo preprečiti gradnjo Severnega toka 2, vendar je za nas težko proti Rusiji in Nemčiji

Poljski premier se pritožuje: Poskušamo preprečiti gradnjo Severnega toka 2, vendar je za nas težko proti Rusiji in Nemčiji

VARŠAVA – Ustavitev gradnje plinovoda Severni tok 2 ni lahka naloga glede na to, da projekt vodita Rusija in Nemčija, je dejal poljski premier Mateusz Morawijecki.”

“Moramo biti iskreni: dve močni državi – Rusija, ki je svetovna sila, Nemčija, četrto svetovno gospodarstvo, sta se odločili za izgradnjo plinovoda,” je dejal Morawijecki v intervjuju za spletno stran Inter.

Morawiecki je dejal, da Poljska meni, da je ta projekt v nasprotju z evropskimi normami, in da Poljska potrebuje zaveznike, da bi jasno izpostavili to vprašanje.

“Že več let poskušamo ukrepati tako, da bi tudi drugi kritizirali ta plinovod, vendar pa naj se vrnem k prvi misli – to sta dve najmočnejši državi. Ni enostavno, jima karkoli preprečiti,” je dejal Morawijecki.

Projekt Severni tok 2 predvideva gradnjo dveh plinovodnih linij s kapaciteto 55 milijard kubičnih metrov plina na leto, ki potekajo od Rusije preko Baltskega morja do Nemčije. Plinovod naj bi zaobšel tranzitne države Ukrajino, Belorusijo, Poljsko in druge vzhodnoevropske in baltske države.

Cena izgradnje plinovoda je ocenjena na 9,5 milijard evrov, zagon plinovodov pa naj bi izvedli do konec leta 2019.

COMMENTS

Wordpress (0)