Blokada vladnih institucij je ameriško gospodarstvo stala 6 milijard dolarjev – TOPNEWS.si

Blokada vladnih institucij je ameriško gospodarstvo stala 6 milijard dolarjev

Blokada vladnih institucij je ameriško gospodarstvo stala 6 milijard dolarjev

Blokada vladnih agencij, ki je trajala 35 dni, in zaradi katere je 800.000 zveznih delavcev ostalo brez plač, je ameriško gospodarstvo stala 6 milijard dolarjev, je pokazala analiza ene od vodilnih svetovnih bonitetnih agencij, Standard & Poor’s (S & P).

Predsednik Donald Trump in demokrati v ameriškem kongresu so od 22. decembra lani merili moči v zvezi s proračunskimi nesoglasji. Ameriški predsednik je za letošnje leto zahteval 5,7 milijard dolarjev za izgradnjo zidu na ameriško-mehiški meji, medtem ko so demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu, temu nasprotovali, ker menijo, da je izgradnja zidu predraga in neučinkovita.

Predsednik je v petek sporočil, da se je s kongresom dogovoril o tritedenski deblokadi, hkrati pa zagrozil, da bo razglasil izredno stanje, če do 15. februarja ne bo dosegel dogovora o financiranju zidu. Razglasitev izrednega stanja bi mu omogočila, da bi obšel kongres in bi gradnjo zidu tako financiral iz sredstev, namenjenih za izredne razmere.

Če bi predsednik Trump po izteku tritedenskega roka ponovno blokiral delo vladnih agencij, bi to negativno vplivalo na razpoloženje potrošnikov in bi še dodatno škodovalo ameriškemu gospodarstvu, meni Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analyticsa.

COMMENTS

Wordpress (0)