Vlada Venezuele sporočila: Nihče nam ne more ukazovati, novih volitev ne bo! – TOPNEWS.si

Vlada Venezuele sporočila: Nihče nam ne more ukazovati, novih volitev ne bo!

Vlada Venezuele sporočila: Nihče nam ne more ukazovati, novih volitev ne bo!

Danes je vlada Venezuele zavrnila ultimat evropskih držav, naj Venezuela v roku 8-ih dni razpiše nove predsedniške volitve.

Vodja vladajoče stranke v tej državi, Diosdado Cabello, je danes povedal, da bi morali voditelji, kot je španski premier Pedro Sanchez, dvakrat premisliti, preden so začeli predavati Venezueli o demokraciji.

“Kdo ga (Sancheza) je izvolil?« je vprašal Cabello.

Sanchez je postal premier zaradi parlamentarnega dogovora, doseženega za zaprtimi vrati, ko je njegov predhodnik odstopil zaradi obtožb korupcije, ugotavlja ameriška agencija AP.

“Nihče ne more priti in nam ukazovati,” je nocoj dejal Cabello pristašem v rdečih srajcah v državi Cojedes.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini je danes sporočila, da bo EU priznala opozicijskega voditelja Juana Guaida za začasnega predsednika Venezuele, če vlada ne bo v prihodnjih dneh razpisala novih volitev.

Danes so voditelji Francije, Nemčije, Velika Britanije in Španije postavili vladi predsednika Nicolasa Madura osemdnevni rok za razpis novih volitev, v nasprotnem bodo priznali Guaida za začasnega predsednika te države.

Rusija in Kitajska sta danes zavrnili ameriški osnutek resolucije Varnostnega sveta ZN o Venezueli, ki predlaga “polno podporo” parlamentu pod vodstvom opozicijskega voditelja Juana Guaida, so povedali diplomatski viri.

V Besedilu, v katerega vpogled je imela francoska agencija France Press, se poudarja prizadevanje parlamenta za vzpostavitev demokracije in pravne države v Venezueli ter pomanjkanje “zakonitosti” na zadnjih predsedniških volitvah. Obsoja tudi uporabo policije proti protestnikom.

Rusija in Kitajska sta zavrnili besedilo, ki so ga predlagale Združene države Amerike. Rusija je vložila svoj predlog, v katerem zahteva politični dialog v Venezueli, ZDA so predlog takoj zavrnile.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN o Venezueli je bilo sklicano na zahtevo Združenih držav Amerike.

COMMENTS

Wordpress (0)