(VIDEO) Karavana ameriških diplomatov krenila k letališču: Razmere v Venezueli se zaostrujejo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Karavana ameriških diplomatov krenila k letališču: Razmere v Venezueli se zaostrujejo

(VIDEO) Karavana ameriških diplomatov krenila k letališču: Razmere v Venezueli se zaostrujejo

Nekateri ameriški diplomati in njihove družine so po diplomatskem spopadu s predsednikom Nicolasom Madurom krenile v koloni na letališče glavnega mesta Venezuele.

Pismo, ki ga je šef varnosti ameriškega veleposlaništva naslovil na Madurovo oblast, v katerem prosi za policijsko spremstvo za 10 vozil, je včeraj pricurljalo na družbene mreže.

Maduro je v sredo ameriškim diplomatom postavil 72 urni rok, da zapustijo državo in zaprejo svoje veleposlaništvo ter sporočil, da prekinja diplomatske odnose z ZDA, zaradi odločitve Trumpove administracije, da prizna Huana Guaida za začasnega predsednika Venezuele.

Trumpova administracija je Madurovo zahtevo zavrnila, saj Maduro nima več pooblastil predsednika in sporočila, da bo ameriško veleposlaništvo v Venezueli še naprej odprto. Včeraj je sporočila, da bo le zmanjšala število zaposlenih zaradi varnostnih vprašanj.

Maduro je včeraj v svojem govoru ljudstvu sporočil, da se je pripravljen kadarkoli sestati z opozicijo.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v petek dejal, da je prekinil odnose z ameriško vlado in ameriškim predsednikom Donaldom Trampom, vendar ta prekinitev ne vključuje energetskih in ekonomskih področij sodelovanja med državama. Venezuelski predsednik je tudi povedal, da je pripravljen na srečanje z vodjo opozicijskega parlamenta te države, Juanom Guaido, pod kakršnimi koli pogoji.

“Če se moram srečati s tem fantom … ob treh zjutraj, bom šel … če moram priti gol, bom prišel gol, pripravljen sem na dialog,” je dejal Maduro.

“Venezuela namerava nadaljevati odnose z Združenimi državami na različnih področjih, vendar ne na področju diplomacije in politike,” je dejal Maduro na novinarski konferenci.

O trenutnih razmerah v Venezueli je Maduro dejal, da ne vidi razloga, da bi zapustil mesto predsednika. Povedal je tudi, da podpira zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah v Venezueli.

V Karakasu so se v sredo začeli množični protesti proti sedanjemu predsedniku Venezuele. Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guvaido se je v času začasne vlade istega dne razglasil za začasnega predsednika države.

ZDA in številne druge države so sporočile, da priznavajo Gvaido za začasnega predsednika in prosile Madura, čigar izvolitev ne ocenjujejo kot legitimno, da ne dovoli nasilnih ukrepov proti opoziciji.

COMMENTS

Wordpress (0)