Po 35-ih dneh je Trump le dosegel začasni sporazum o deblokadi vlade, vendar za zdaj ostal brez sredstev za gradnjo zidu – TOPNEWS.si

Po 35-ih dneh je Trump le dosegel začasni sporazum o deblokadi vlade, vendar za zdaj ostal brez sredstev za gradnjo zidu

Po 35-ih dneh je Trump le dosegel začasni sporazum o deblokadi vlade, vendar za zdaj ostal brez sredstev za gradnjo zidu

Ameriški predsednik Donald Trump je danes pristal na dogovor, po katerem bo za tri tedne odblokiral delo vlade in začasno odstopil od svoje zahteve, da še pred vrnitvijo uslužbencev zveznih institucij na delo, dobi denar od kongresa za financiranje izgradnje zidu na meji z Mehiko.

Trump je dejal, da bo do 15. februarja podpisal zakon o financiranju zaprtih agencij, ko bo ponovno poskusil prepričati poslance, da odobrijo financiranje njegovega zidu na meji z Mehiko.

Associated Press je prva poročala, da dogovor, ki ga je Trump dosegel z voditelji kongresa, ne vključuje dodatnega denarja za gradnjo zidu.

“Če od kongresa ne bomo dobili poštenega dogovora, se bo vlada 15. februarja spet zaprla ali pa bom uporabil pooblastila, ki mi jih dajejo zakoni in ameriška ustava za rešitev tega nujnega vprašanja,” je dejal Trump.

Ameriška tiskovna agencija je opozorila, da je predsednik razmišljal o razglasitvi izrednega stanja, da bi omogočil enostransko financiranje zidu na meji z Mehiko, vendar bi se na ta način skoraj gotovo soočil s pravnimi ovirami.

Napovedal je, da se bo pred iztekom novega roka oblikoval dvostrankarski parlamentarni odbor, ki bo preučil stroške zidu.

“Pripravljeni so pustiti pristranskost ob strani, sam pa postavljam varnost ameriškega ljudstva na prvo mesto,” je dejal Trump, ki trdi, da bodo “ovire oziroma zidovi pomemben del rešitve”.

Potem ko je ameriški predsednik sporočil, da je pristal na dogovor, je vodja demokratov v Senatu Chuck Schumer povedal, da upa, da je bila ta izkušnja lekcija za Trumpa.”

“Naša enotnost je naša moč in to je tisto, kar je predsednik morda podcenjeval,” je dejala Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa.

COMMENTS

Wordpress (0)