Makedonija dobila novo ime: Grki ratificirali sporazum in končali več desetletni spor – TOPNEWS.si

Makedonija dobila novo ime: Grki ratificirali sporazum in končali več desetletni spor

Makedonija dobila novo ime: Grki ratificirali sporazum in končali več desetletni spor

Grški parlament je včeraj ratificiral Prespanski sporazum o imenu Makedonije, s katerim se je zaključil več desetletni spor med državama, ki predvideva evro-atlantsko integracijo Makedonije. Grški parlament je po večdnevni razpravi s tanko večino potrdil sporazum.

Po poročanju grških medijev je 153 poslancev glasovalo za Prespanski sporazum, kar pomeni, da je poleg 145 poslancev vladajoče Syrize sporazum podprlo še osem poslancev drugih strank.

Glasovanje o sporazumu je potekalo po burni razpravi, ki so jo spremljali prepiri in vpitje poslancev. Sporazum določa, da se bo ime Makedonije spremenilo v Republiko Severno Makedonijo.

V skladu s sporazumom, ki sta ga letos dosegla predsednika vlade Alexis Tsipras in Zoran Zaev, bi morala Grčija prenehati z blokiranjem pristopa Makedonije k Natu in EU.

Zaradi sporazuma z Makedonijo je razpadla tudi vladajoča koalicija v Grčiji, potem ko je iz nje izstopila desničarska stranka Neodvisni Grki, kljub temu pa je bila vladi grškega premiera Alexisa Tsiprasa prejšnjo sredo v parlamentu izglasovanja zaupnica.

COMMENTS

Wordpress (0)