(VIDEO) Zakaj ministrstvo za kulturo vodi “kulturna” mafija, ne pa ministri za kulturo in državni sekretarji? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj ministrstvo za kulturo vodi “kulturna” mafija, ne pa ministri za kulturo in državni sekretarji?

O tem, kako na ministrstvu za kulturo režejo ministra, ki se "mafiji" očitno ni hotel podrediti?

(VIDEO) Zakaj ministrstvo za kulturo vodi “kulturna” mafija, ne pa ministri za kulturo in državni sekretarji?

Primer ministra za kulturo Dejana Prešička je ne samo zaradi odmevnosti nevaren presedan za vlado Marjana Šarca, saj bi v primeru njegove razrešitve birokracija postala močnejša od izvršilne oblasti. Vsako navodilo bi se lahko interpretiralo kot mobing in bi torej ministri oziroma vlada drug za drugim odšli domov, ker ministri praktično ne bi imeli nobene besede. Dejstvo, da je minister naročil, da mu šofer prepelje instrument, ne more biti dovolj velik razlog za zamenjavo, ne glede na vso moraliziranje.

Da ministrstva za kulturo ne vodijo ministri, ampak ga vodi mafija, kjer so ministri lahko samo izvrševalci ali slepi (so)potniki do naslednje postaje, je morda za nekoga huda trditev. Vendarle lahko na osnovi lastne izkušnje povem, da ministrstva ne vodijo ministri in državni sekretarji, ampak zaposleni, ki kršijo zakone, ne spoštujejo pravnomočnih in zakonitih odločb sodišč in ne spoštujejo praktično ničesar. Nad njimi je samo modro nebo in nikogar drugega. Takšna je moja izkušnja in lahko jo podkrepim s številnimi dokazi, s pravnomočnimi sodbami in primeri.

Ministra Dejana Prešička praktično poznam le bežno, toliko kolikor pač po naravi dela novinarji spoznajo politike in tudi ne želim biti njegov advokat, pa vendarle lahko rečem, da je očitno dregnil v mafijo – lobije globoke države na ministrstvu za kulturo, ki je očitno kaj hitro ocenila, da si Dejana Prešička ne bo mogla podrediti ali ga vplesti v svoje nezakonite rabote. Hajka proti ministru Paršičku je očitno del obračuna zaradi napovedi o zaostritvi medijske zakonodaje, kjer najmočnejši medijski lobi tudi s podkupovanjem in denarjem praktično obvladuje celotno strukturo in plačuje posameznike, ki so na direktnih plačilnih spiskih medijskih korporacij.

Kako bi si sicer lahko ena oziroma dve komercialni televiziji zagotovili, da morajo ljudje obvezno plačevati prispevek oziroma “davek” za njihove bedne komercialne programe, ne da bi imeli ljudje možnost izbire, in da se v paketih odrečejo dodatnega davka, ki so si ga obračunali popolnoma komercialni mediji. Kako je mogoče, da se z eklatantno kršitvijo zakona o medijih, po kateri imajo vsi deležniki enake pravice in dolžnosti, odlepita dve komercialni medijski hiši in ljudem zaračunavata svoje programe preko kabelskih operaterjev, ki slepo sledijo interesom kapitala. To je samo ena izmed anomalij, ki tako striže, da je ni mogoče spregledati.

Največja napaka premiera Marjana Šarca bi bila, če bo popustil tej “kulturni” mafiji, ki že več desetletij vodi ministrstvo, saj je potem bolje, da ministrstvo za kulturo vodijo sami. Da ga enostavno vodi nevidna roka globoke države, oziroma, da ga prevzamejo tisti, ki tudi s podkupovanjem uslužbencev, praktično dve desetletji vodijo ministrstvo. To bi bila zelo velika napaka, saj bi s tem pokazal, da je mafija v Sloveniji močnejša od države, in da lahko ta kadarkoli odstavi kogarkoli, ki ne bo ravnal tako, kot od njega zahteva. Torej bi popustil tisti mafiji, ki je tragični dogodek izkoristila ali ga celo sama inscenirala oziroma pripomogla k tragičnemu dogodku, da bi lahko potem obračunala z ministrom. Gre za nevaren presedan, saj bo vsako navodilo ministra oziroma vsak poskus urejanja razmer na kateremkoli ministrstvu lahko označen kot mobing in bodo torej zaposleni lahko odnesli vsakega ministra, ki ne bo delal po njihovih navodilih in po njihovih željah.

Predsednik SD Židan se je odzval na obtožbe o zlorabi položaja ministra za kulturo Prešička. Minister je po njegovi oceni naredil napako, ker je omogočil, da so v službenem avtu prevažali inštrumente, kar naj bi se zgodilo devetkrat. Če bo premier Šarec ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštovala, je še povedal, ni pa nič povedal glede državnega sekretarja Škoberneta, ki ga obtožbe še bolj bremenijo kot ministra Prešička! Slednjemu so se v SD odpovedali predvsem zato, ker je evidentno manj radikalen pri vzpostavljanju restriktivne medijske zakonodaje.

“Nedopustno je, da na podlagi trditev, ki so od nekod privlečene, se človeka križa. Na podlagi trditev nekoga, ki želi dobro, ki začenja delati premike skupaj s svojimi sodelavci, to so vsi zaposleni v kulturi in širše. Premike, ki mu jih kulturna javnost prizna, da je osnova trditev, ki ni preverjana in mogoče ni resnična, da dovolimo, da je to razlog, da se takšnega ministra odreče stranka ali pa, da pristanemo na to, da so nepreverjene trditve, trditve, ki jih minister osporava, razlog, da se iz njega dela najslabšega človeka trenutno v Sloveniji. Če bomo pristali na to, kako bomo v prihodnje dobili ljudi, ki so se pripravljeni izpostaviti. Ljudi, ki so pripravljeni narediti korak naprej in tudi ljudi ki razumejo, da je kultura osnova slovenskega naroda”, je včeraj na tiskovni konferenci dejal predsednik SD-ja Dejan Židan.

“Tudi mi smo postavili vprašanje, ali držijo te informacije, ki so v medijih, da je nekdo prevažal njegove otroke. Minister je zatrdil, da to ne drži. Drži pa, da se je njegov otrok z njim, ko je po službeni dolžnosti obiskal proslavo v Mariboru, da se je peljal z njim. Torej ni otrok peljal sam s službenim avtomobilom, ampak, da se je peljal z ministrom. Minister Dejan Prašiček je naredil napako. Minister Dejan Prašiček je omogočil, da so devetkrat instrument iz ministrstva peljali na njegov konservatorij. To je napaka. Zaradi te napake jih mora dobiti po prstih, mora dobiti opomin. Če predsednik vlade ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo minister Prešiček tako naredil, stranka pa bo odločitev spoštovala,” je dejal Dejan Židan.

“Laži, ki so se pojavile o ministru Prešičku, o njegovem načinu dela, zgodbe ki pomenijo neposredni napad na integriteto njega in drugih. Je pa minister kakor tudi stranka prvi, ki je zainteresiran, da se odkrijejo vse podrobnosti, da se odkrijejo ozadja, in da se primerno tudi odreagira. Največja napaka bo, če bo moral oditi minister, ne da bi se raziskala vsa ozadja in mafijski način vodenja ministrstva iz ozadja od ljudi, ki bodo ostali skriti v ozadju. Upam, da bodo zdržali dogajanja tudi njegovi družinski člani in vsi ostali, ki so predmet tega napada in socialni demokrati so prvi, ki zahtevamo, da je resnica razkrita,” je še dejal Židan.

“Minister ni dobil zahteve stranke, da mora odstopiti. Sem pa povedal, če bo predsednik vlade ocenil, da ta njegova napaka teh devetih prevozov – razlog, da minister ne uživa več njegovega zaupanja, da mora iti, minister temu ne bo nasprotoval in stranka temu ne bo nasprotovala,” je v nadaljevanju ponovil Židan.

K temu pravzaprav ni kaj dodati razen tega, da ima tudi javnost pravico izvedeti celotno ozadje, ki bo pokazalo, kdo v resnici vodi ministrstvo, in zakaj so se lobijem do sedaj podredili vsi ministri in garniture, ki so vodile ministrstvo pred Dejanom Prešičkom.

Vsekakor bo izredno zanimivo, ali bo premier Marjan Šarec podlegel javnemu linču in tudi v tokratnem primeru ravnal podobno kot v primeru ministra Marka Bandellija, ki sicer ni primerljiv s primerom kulturnega ministra Dejana Prešička. Če bo pristal na to, da minister ne sme peljati torbe, v kateri so lahko dokumenti, malica, obleka ali nenazadnje glasbeni instrument, bo to vsekakor zanimiv presedan. Že zdaj pa lahko rečemo, da je lahko nevaren ne samo za sedanjo vladno ekipo, ampak tudi za bodoče ministre in predsednike vlad. V takih primerih države ne bodo vodili ministri, temveč ljudje, ki se radi hvalijo, da že več kot trideset let vedrijo na posameznih ministrstvih in menjujejo ministre.

COMMENTS

Wordpress (0)