Kdo vse je priznal novega predsednika Venezuele? – TOPNEWS.si

Kdo vse je priznal novega predsednika Venezuele?

Kdo vse je priznal novega predsednika Venezuele?

Številne latinskoameriške države so priznale opozicijskega voditelja Juano Guaida za začasnega predsednika Venezuele po zgledu ZDA, z nekaj izjemami Mehiko, Kubo in Bolivijo.

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido je med protivladnimi protesti po vsej državi sporočil, da začasno prevzema predsedniške dolžnosti.

ZDA so takoj priznale Guaida za začasnega predsednika, na kar se je venezuelski predsednik Nicolas Maduro odzval s prekinitvijo diplomatskih odnosov z Washingtonom.

Maduro obtožil “imperialistične Združene države Amerike” in izgnal ameriške diplomate

“Imperialistična vlada Združenih držav vodi operacijo, katere cilj je vsiliti “marionetno vlado “, ki bo služila interesom Washingtona, je v današnjem govoru poudaril venezuelski predsednik številnim zbranim podpornikom.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je odgovoril, da Maduro ni pooblaščen za izgon ameriških diplomatov. “Združene države ne priznavajo Madurov režim kot vlado Venezuele,” je sporočil Pompeo.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem izjavil, da je Guaidu “uradno priznal” status začasnega predsednika, in da je nacionalna skupščina “edini legitimni organ oblasti”.

Organizacija ameriških držav (OAD) je prav tako priznala Guaida za predsednika, kot tudi Brazilija, Kolumbija, Čile, Argentina, Gvatemala, Paragvaj, Ekvador, Peru in Kostarika.

Madura podpirajo Kuba in Bolivija, Mehika ostala nevtralna

Na Madurovo stran sta se postavili levičarski vladi Kube in Bolivije, ki sta obsodili “imperialistične” poteze, usmerjene v njegovo rušenje.

Pod novim levim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem je Mehika izjavila, da ne bo zavzela strani glede konflikta v Venezueli. Mehika je obsodila zunanjo podporo opozicijskemu voditelju kot kršitev venezuelske suverenosti.

“Mehika ni del tega poskusa, da bi se postavila na katerokoli stran in spodbujala neko obliko notranjega posredovanja,” je v televizijskem intervjuju dejal tiskovni predstavnik predsednika, Isus Ramirez.

Mehika se je pod Lopezom vrnila k tradicionalni zunanji politiki nevmešavanja v notranje zadeve drugih držav.

“Vztrajamo na stališču nevtralnosti in nevmešavanja v konflikt v Venezueli,” je dodal Ramirez.

Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je dejal, da Havana podpira Madura v boju proti “državnemu udaru”. “Suverena volja Venezuelcev bo premagala imperialistično posredovanje,” je Rodriguez zapisal na Twitterju.

Bolivijski predsednik Evo Morales je izrazil solidarnost z Venezuelo “v teh odločilnih trenutkih, v katerih kremplji imperializma spet poskušajo zadati smrtni udarec demokraciji in samoopredelitvi narodov v Južni Ameriki … Nikoli ne bomo postali zadnje dvorišče Združenih držav Amerike,” je dejal Morales.

Vojska se je postavila na stran Madura

V Bruslju “zelo pozorno” spremljajo dogodke v Venezueli. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil upanje, da bo Evropa združena v podpori demokratičnih sil v Venezueli. “Za razliko od Madura ima parlamentarna skupščina, vključno s Juanom Guaidom, demokratični mandat, ki so ji ga dali venezuelski državljani” je zapisal Tusk na Tviterju.

Venezuelska vojska se je postavila na stran predsednika Madura, Vrhovno sodišče pa je nacionalno skupčino opozorilo, da krši ustavo, in da so njegove odločitve neveljavne.

Juan Guaido se je v sredo v Caracasu samorazglasil za začasnega predsednika Venezuele pred tisoči simpatizerjev, ki so protestirali proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri.

Maduro je 10. januarja prisegel za nov mandat po velikem bojkotu lanskih volitev, ki so jih mnoge tuje vlade označile za nepoštene. Od takrat podporniki venezuelske opozicije zahtevajo, da Guaido prevzame vlogo predsednika.

Ameriški predsednik Donald Trump se je prvi odzval in dejal, da “so prebivalci Venezuele pogumno govorili proti Maduri in njegovemu režimu ter zahtevali svobodo in pravno državo”.

Novega začasnega predsednika so priznale ZDA, Brazilija, nato Kolumbija, Kanada, Čile, Argentina…

Brazilija je sledila ameriškemu zgledu in priznala Guaida za izvršnega predsednika Venezuele. “Brazilija bo politično in gospodarsko podprla proces tranzicije, da bi v Venezuelo vrnili demokracijo in socialni mir,” je dejal zunanji ministrstvo največje latinskoameriške države.

Iz Davosa, kjer je sodeloval na Svetovnem gospodarskem forumu, je brazilski predsednik Jair Bolsonaro, oster Madurov kritik, to izjavo sporočil preko Twitterja.

Tudi kolumbijski predsednik Fernando Duque je iz Davosa sporočil, da je njegova država sprejela Juana Guaida za predsednika Venezuele, in da “spremlja proces prehoda v demokracijo, da bi osvobodili prebivalce Venezuele”.

Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland je iz Davosa sporočila, da je Kanada priznala Guaida za začasnega predsednika.

Argentinski predsednik Mauricio Macri je na Twitterju poudaril, da “upa, da bo odločitev nacionalne skupščine in njenega predsednika sprožila vzpostavitev demokracije s svobodnimi in preglednimi volitvami”.

Madurov drugi predsedniški mandat se je začel 10. januarja, po volilni zmagi maja lani, ki so jo mnogi na svetu, vključno z Evropsko unijo, razglasili za nedemokratično. Od takrat je venezuelski predsednik vse bolj izpostavljen mednarodnemu pritisku, naj odstopi.

Rusija, Kitajska, Turčija in Iran močno podpirajo Madura

Oglasil se je tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da je Nikolas Maduro za Kremelj legitimni predsednik Venezuele in poskusi opozicije, da bi uzurpirali vlado, veljajo za nerealne., je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ameriški vojaški poseg v Venezuelo bi bil katastrofalen scenarij in Moskva opozarja Washington, da ne prevzema takšnih ukrepov, je dejal namestnik vodje ruske diplomacije Sergej Rjabkov.

Kitajska nasprotuje kakršnemu koli vmešavanju v notranje zadeve Venezuele in podpira vlado Nikolaasa Madure, je na novinarski konferenci povedala uradna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva za zunanje zadeve Hua Chanjing.

Turški predsednik Redzep Tajip Erdogan je v telefonskem pogovoru izrazil podporo predsedniku Nicolasu Maduru, je sporočil tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin.

Iran je danes sporočil, da podpira venezuelskega predsednika Nicolasa Maduro in obtožil venezuelsko opozicijo za državni udar in poskus nezakonitega prevzema oblasti. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Bahram Gasemi je novinarjem povedal, da Iran “podpira vlado in prebivalce Venezuele proti katerikoli obliki tujega posredovanja in kakršnikoli nelegitimi in nelegalni akciji, kot je poskus državnega udara.”

COMMENTS

Wordpress (0)