Salvini pozval Francoze, naj na naslednjih evropskih volitvah ne volijo Macrona in njegove stranke – TOPNEWS.si

Salvini pozval Francoze, naj na naslednjih evropskih volitvah ne volijo Macrona in njegove stranke

Salvini pozval Francoze, naj na naslednjih evropskih volitvah ne volijo Macrona in njegove stranke

Italijanski podpredsednik vlade Matteo Salvini je danes izjavil, da upa, da Francozi ne bodo izvolili stranke predsednika Emmanuela Macrona na prihajajočih volitvah maja v Evropski parlament, s čimer je poglobil napetosti med Parizom in Rimom.

Odnosi med Francijo in Italijo, sicer tesnih zaveznic, so se poslabšali, odkar sta desničarska stranka Liga in Gibanje petih zvezdic lani oblikovala koalicijsko vlado v Italiji, ki se je spravila na Macronovo proevropsko stranko En Marche.

“Macron morda ne bo več naš sogovornik (v prihodnosti),” je dejal Salvini v intervjuju za državni radio RAI. “Njegova podpora je nižja od 20-ih odstotkov. Upam, da bodo Francozi kmalu sprejeli drugačno odločitev,” je dodal Salvini, ki je imel v mislih prihajajoče evropske volitve.

Salvini in Di Maio sta obtožila Francijo za destabilizacijo Libije in izvajanje kolonializma v Afriki.

V ponedeljek je Francija poklicala italijanskega veleposlanika na pogovor, potem ko je še drugi podpredsednik vlade Luigi Di Maio obtožil Pariz, da vzdržuje revščino v Afriki in spodbuja množične migracije v Evropo.

V torek je Salvini dejal, da Francija ni zainteresirana za stabilizacijo v vojni porušene Libije – izhodiščne točke za tihotapce, ki pošiljajo migrante v Evropo v nevarnih čolnih in ladjah – ker v Libiji poteka spor med francoskimi in italijanskimi energetskimi interesi.

Salvini, vodja stranke Lige, je še dodal, da ga ne skrbijo posledice nesoglasij, in da bo vplival na prizadevanja vlade za rešitev nacionalne letalske družbe Altalia pred francoskonizozemskim prevzemom.

Italijanski časniki so poročali, da je francosko-nizozemski letalski prevoznik Air France-KLM z Rimom v pogovorih za prevzem lastništva Alitalie.

“Obstajajo tudi drugi igralci, ki lahko postanejo lastniki kapitala Alitalie,” je dejal Salvini.

COMMENTS

Wordpress (0)