Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko bo kandidirala za predsednico Ukrajine – TOPNEWS.si

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko bo kandidirala za predsednico Ukrajine

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko bo kandidirala za predsednico Ukrajine

Nekdanja ukrajinska predsednica vlade Julija Timošenko je napovedala, da bo marca kandidirala za predsednico Ukrajine. Prva ukrajinska premierka, ki je vladala od leta 2005 do leta 2010, je obtožila trenutno vodstvo Ukrajine, da je odgovorno za razmeroma nizke plače in za dolgotrajen konflikt na vzhodu države. Vodstvo “ropa svojo državo,” je dejala Timošenko.

“V vojni dobro služijo, zelo so zadovoljni s to situacijo.” Za Ukrajino je dejala, da je ena najbolj korumpiranih držav na svetu. Opisala jo je kot najrevnejšo državo v Evropi in eno najbolj korumpiranih na svetu.

“Tujih naložb praktično ni,” je dejala Timošenko, Ukrajincem pa obljubila “novo obdobje uspeha, sreče in blaginje”.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko

Javnomnenjske ankete jo v zadnjih mesecih uvrščajo pred trenutnega predsednika Petra Porošenka. Timošenkova se je potegovala za predsedniški mandat že leta 2010, ko je izgubila proti podpredsedniku Viktorju Janukoviču, ki je bil kasneje odstavljen zaradi velikih protestov, ko je opozicija zahtevala tesnejše odnose z Zahodom.

Julija Timošenko je bila med Janukovičevo vladavino obsojena na sedem let zapora zaradi korupcije. Iz zapora so jo Izpustili med Janukovičevim strmoglavljenjem leta 2014. Kasneje istega leta je ponovno kandidirala za predsednico, vendar je izgubila proti Porošenku.

V konfliktu z uporniki je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi

Konflikt med ruskimi separatističnimi skupinami in ukrajinsko vojsko je veliko breme za nekdanjo sovjetsko republiko, odnosi med Kijevom in Moskvo pa so na najnižji ravni doslej.

“Rusi agresor je zasedel del ukrajinskega ozemlja,” je zapisala Timošenko, ko je napovedala svojo kandidaturo. Sedanje stanje je opisala kot najbolj dramatično v zgodovini države.

V spopadih z uporniki je po oceni Združenih narodov življenje izgubilo več kot 10.000 ljudi, četrtina od teh pa so bili civilisti.

COMMENTS

Wordpress (0)