(VIDEO) “Vsak, ki sreča enega od nas, sreča Slovenijo – to je eno dejstvo”- Lojze Peterle o tem, zakaj bi moral biti prvi na listi za EP – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vsak, ki sreča enega od nas, sreča Slovenijo – to je eno dejstvo”- Lojze Peterle o tem, zakaj bi moral biti prvi na listi za EP

(VIDEO) “Vsak, ki sreča enega od nas, sreča Slovenijo – to je eno dejstvo”- Lojze Peterle o tem, zakaj bi moral biti prvi na listi za EP

Včerajšnji pogovor s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu z naslovom “Zakaj na EU volitve? je bil zanimiv prav v kontekstu celotnega strankarskega dogajanja, povezanega s sestavljanjem list za evropske volitve. Pogovor, ki ga je vodil novinar RTV Slovenija Igor Pirkovič, je bil sicer bolj v funkciji promocije sedanjih evroposlancev, ki vsi po vrsti kandidirajo na evropskih volitvah in je potekal pod okriljem projekta Aktivno državljanstvo, s katerim želijo v državnem zboru z različnimi aktivnostmi prispevati k večji vključenosti državljanov Slovenije. Pogovor je bil prvi dogodek pod skupnim naslovom Zakaj na EU-volitve?, ki jih do aprila načrtujejo v državnem zboru.

Prav volitve v evropski parlament se soočajo z najnižjo udeležbo, tako se je zadnjih volitev v Sloveniji udeležila manj kot četrtina volilnih upravičencev. Poslanci evropskega parlamenta Franc Bogovič, Tanja Fajon, Lojze Peterle, Igor Šoltes, Patricija Šulin, Romana Tomc, Igor Vajgl in Milan Zver so zato v pogovoru iskali odgovore na vprašanja, kako mlade spodbuditi k večjemu zanimanju za politiko, in kaj morajo storiti tudi poslanci in politične stranke za večjo aktivnost državljanov.

Lojze Peterle je v sojem stilu naredil reklamo sodelujočim poslancem: “Vsak od nas osmih, ki ga srečujejo drugi v Evropskem parlamentu, sreča Slovenijo. Vsak, ki sreča enega od nas sreča Slovenijo. To je eno dejstvo, ki se ga mogoče premalo zavedamo. In jaz mislim, da bi bilo zelo dobro, da na teh volitvah dokažemo privrženost Evropi tudi z večjo udeležbo. Imamo priliko, da soodločamo. Recimo, bi rekel še to, da, ko se borimo oziroma imamo dokaze za to, da lahko soodločamo.”

Peterletov nastop je potrebno razumeti tudi v kontekstu večerne seje izvršilnega odbora NSi, ki je razpravljal o kandidatih za spomladanske evropske volitve. Matej Tonin je zvečer za medije povedal, da so na kandidatno listo predlagali osem imen – poleg Lojzeta Peterleta in Ljudmile Novak še poslanca Ivo Dimic in Jožefa Horvata ter Mojco Erjavec in Katjo Berk Bevc. Še vedno pa ni jasen vrstni red na kandidatni listi. Za Peterleta je zadeva jasna, glede na debato v stranki, bi prvi na listi moral biti Peterle.

Vse bolj jasno pa je, da NSi in SLS tokrat ne bosta nastopili z enotno listo. Točno opoldne oziroma takoj po pogovoru z evropskimi poslanci, ki je potekal v državnem zboru, sta predsednika SLS in Zelenih Slovenije Marjan Podobnik in Andrej Čuš podpisala pismo o nameri za sodelovanje na evropskih in parlamentarnih volitvah. Podobnik je pojasnil, da bo vsaka od strank, s katerimi bodo na evropskih volitvah sodelovali, imela vsaj enega kandidata, najresnejši za nosilca liste pa je evropski poslanec Franc Bogovič. Je pa med tiskovno konferenco Marjana Podobnika presenetila vest, da nekdanji ustavni sodnik in svetovalec predsednika države Ernest Petrič ne bo kandidiral na skupni listi SLS-a.

“S povabilom, da na listi SLS kandidiram za evropskega poslanca, sem bil zelo počaščen, a sem pretehtal vse razloge za in proti ter se odločil, da za to mesto ne bom kandidiral,” je za medije pojasnil nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič. “Bil sem počaščen. Stvar me je na neki način zanimala, saj je Evropa pred zelo pomembnim obdobjem, v katerem bo tudi zelo pomembno, kdo bo v evropskem parlamentu. Stvar se mi je zdela zanimiva tudi zato, ker se je SLS odločila, da povabi nekoga zunaj svojega ozkega kroga, ko sem pretehtal vse razloge za in proti, upoštevaje tudi svoje zdravje, leta in obremenitve, sem se odločil, da za to mesto ne morem kandidirati.”

COMMENTS

Wordpress (0)