Kaj sta Janez Janša in Borut Pahor povedala o visokih odstotkih Marjana Šarca? – TOPNEWS.si

Kaj sta Janez Janša in Borut Pahor povedala o visokih odstotkih Marjana Šarca?

Janša cinično namiguje na prirejanje anket, Pahor zadovoljen z podporo vladi in Šarcu

Kaj sta Janez Janša in Borut Pahor povedala o visokih odstotkih Marjana Šarca?

V javnosti že odmeva ankata Ninamedide, po kateri je LMŠ premierja Marjana Šarca na lestvici priljubljenosti strank prehitela SDS. In kako bi se glasovi volivcev razdelili med stranke, če bi bile volitve to nedeljo? LMŠ bi prejel 18 odstotkov, SDS pa 16,9 odstotka glasov. Socialni demokrati (SD) ostajajo na tretjem mestu z 11,7-odstotno podporo. Levico bi podprlo 7,1 odstotka vprašanih. Na petem mestu ni sprememb, zaseda ga Nova Slovenija (NSi) s 4,1-odstotno podporo. Šesto mesto si delita Stranka modernega centra (SMC) in Slovenska ljudska stranka (SLS). Zanju bi glasovalo 3,1 odstotka vprašanih. Sledijo DeSUS z 2,9 odstotka, Stranka Alenke Bratušek (SAB) z 2,5 odstotka podpore in Slovenska nacionalna stranka (SNS) z 1,7-odstotno podporo. Za vse druge stranke skupaj bi glas oddalo 0,1 odstotka vprašanih. Neodločenih je za odstotek več volivcev kot prejšnji mesec, in sicer skoraj 22 odstotkov. Sedem odstotkov pa jih ne bi šlo na volitve.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 56,1 odstotka vprašanih, kar je največ od imenovanja vlade, Šarec pa se je po priljubljenosti med politiki zavihtel na prvo mesto. Na lestvici priljubljenosti politikov je sicer Šarec prvič prehitel predsednika republike Boruta Pahorja in se tako povzpel na prvo mesto. Pahorju, ki je na drugem mestu, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Borut Pahor, ki je bil na vrhu lestvice vse od marca 2015, je ob robu slovesnosti pred mednarodnim dnevom spomina na žrtve holokavsta za TV Slovenija dejal, da si kot predsednik republike ne more želeti boljšega, kot, “da imamo vlado in predsednika vlade, ki končno po toliko letih znova uživata tolikšno podporo in zaupanje”. Podpora in zaupanje sta po njegovem mnenju prišla ob pravem času, da bosta vladi dala zalet za potrebne ukrepe.

Rezultate ankete je cinično komentiral tudi Janez Janša na Twitterju: “

Sicer pa je poleg Ninanemide tudi Delo že prejšnji ponedeljek vladajoči Listi Marjana Šarca namerila rekordno podporo in hkrati rekordno skok. Politični analitik Aleš Maver na spletnem portalu Časnik ugotavlja, da visoki odstotki za Šarca, vladajočo stranko in vlado niso brez pasti in tudi, da kljub vsemu obstaja možnost za opozicijo.

“Pri tem intenzivno pospeševanje Kamničanovega kulta ni brez pasti. Lahko namreč pride do težav, če bo razkorak med sedaj domnevano premierjevo “politično genialnostjo” in njegovimi dejanskimi zmožnostmi postal vendarle prevelik. Še huje bi utegnilo biti, če se bo odprl prepad med Šarčevim dojemanjem lastne vloge domnevnega “političnega genija” in ustvarjalca politike ter mestom, ki mu ga v svojem sistemu dopuščajo tisti, ki so najzaslužnejši za njegov meteorski vzpon. Tovrstnega “velikega poka” sicer ni bilo ne pri Jankoviću ne pri Bratuškovi ali Cerarju; tudi pri Pahorju se je zgodil šele post festum. Morda pa pri sedanjem predsedniku vlade, kjer je bil skok objektivno gledano največji in najmanj pričakovan, tak pok ni čisto izključen.

Zato je logika “Šarec o muerte” z vidika podpornikov vladajoče opcije smiselna. Pri tem jim je vseeno, da je potrebno zanjo puščati kri ostalim udom koalicije, kot jim je bilo za podobne malenkosti vseeno že v preteklosti. Tudi Delova anketa kljub “bumu” LMŠ namreč kaže, da so osnovna razmerja po parlamentarnih volitvah okamenela. Enako so pokazale bolj ali manj vse dosedanje ankete, enako v bistvu lokalne volitve. Celo več, napihovanje Šarca trenutno skoraj gotovo vodi v izpad vsaj ene sedanje koalicijske stranke iz parlamenta in v bistveno oslabitev Cerarjevih, ki so stranki, ki so ji ne čisto prostovoljno odstopili svojo dediščino, najbolj podobni.

Omenjeno hkrati, ne glede na premierjevo civilno apoteozo, prinaša celo okrepitev opozicije, seveda če bi parlamentarni prag dejansko preskočila SLS (kot ji napoveduje omenjena anketa). Potem res ne bi bilo več daleč do točke, ko vladajoči blok ne bi mogel več kot še lani poleti preprečiti celo vsakega pogovora o dejanski spremembi oblasti.

Z razkazovanjem (kajpak papirnatih številčnih) mišic Šarčevih ob sočasnem pešanju Cerarjevih in Stranke Alenke Bratušek raste tudi pritisk na oba ostala voditelja domnevnega “liberalnega krila” vlade. Končni cilj tega pritiska je verjetno res oživitev mrtvaka LDS v novih razmerah. Tisti zunaj vladajoče opcije, ki s staro LDS povezujejo nekakšno zlato dobo, seveda spregledujejo, da je prav njena dolgoletna vladavina najbolj zacementirala globoko politično in družbeno neravnovesje, ki se je v zadnjih letih še dramatično okrepilo,” tako Aleš Maver v Častniku.

COMMENTS

Wordpress (0)