Na tisoče rumenih jopičev marširalo v Parizu, številne trgovine so bile zaprte – TOPNEWS.si

Na tisoče rumenih jopičev marširalo v Parizu, številne trgovine so bile zaprte

Na tisoče rumenih jopičev marširalo v Parizu, številne trgovine so bile zaprte

Pet tisoč protestnikov – rumenih jopičev, je v soboto marširalo po ulicah francoske prestolnice, kar je deseti konec tedna zaporednih demonstracij proti vladi francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Protestniki so se zbrali v Hiši invalidov v Parizu, v bližini francoskega parlamenta. Med pohodom so bili mirni, veliko trgovin je bilo zaprtih zaradi strahu pred morebitnimi neredi.

Policijski viri trdijo, da je bilo na ulicah okoli 5.000 protestnikov, od katerih so se nekateri zbrali tudi blizu Elizejskih poljan. Podobni protesti so potekali tudi v drugih večjih mestih po vsej Franciji.

“Macron, odstopi!” so vzklikali nekateri nezadovoljneži. Nosili so predmete v obliki nagrobnih križev, da bi opozorili na več kot 10 ljudi, ki so umrli med protesti, predvsem zaradi prometnih nesreč, ki so jih povzročile blokade cest.

Protesti rumenih jopičev, ki so jih poimenovali po fluorescentnih jopičih, ki jih morajo imeti francoski vozniki v svojih avtomobilih, so se začeli novembra zaradi višjih davkov na gorivo.

Francoska vlada na koncu ni povečala davka, gibanje pa se je kljub temu spremenilo v širši protest proti francoskemu predsedniku Macronu.

Decembrske demonstracije v Parizu so bile med najbolj nasilnimi v zadnjih desetletjih. Protestniki so zažigali avtomobile, uničevali spomenike, trgovine in prodajalne.

Tega meseca ni bilo tovrstnega nasilja. V javnost je prišel le video posnetek nekdanjega francoskega boksarskega prvaka, ki je fizično obračunaval s policisti.

COMMENTS

Wordpress (0)