ZDA bodo padle s prestola svetovnih gospodarskih sil: Kitajska prevzema vodstvo, Rusija pa bo prehitela Nemčijo in Britanijo! – TOPNEWS.si

ZDA bodo padle s prestola svetovnih gospodarskih sil: Kitajska prevzema vodstvo, Rusija pa bo prehitela Nemčijo in Britanijo!

ZDA bodo padle s prestola svetovnih gospodarskih sil: Kitajska prevzema vodstvo, Rusija pa bo prehitela Nemčijo in Britanijo!

Rusija bo naslednje leto postala peto največje gospodarstvo na svetu, sledijo pa ji Nemčija in Velika Britanija.

V poročilu multinacionalne banke “Standard Chartered Bank”, ki prikazuje napovedi svetovnega gospodarstva do leta 2030, je banka ocenila, da bo Kitajska najverjetneje zamenjala ZDA na vodilnem položaju, in da bi lahko premik Kitajske na trofejni položaj potekal naslednje leto, ko bodo indekse merili s kombinacijo tujih valut. kupne moči in paritetnih stopenj ter z nominalnim bruto domačim proizvodom.

Poleg Kitajske bodo med prvimi petimi svetovnimi gospodarstvi ZDA, Indija, Japonska in Rusija. Od šestega do desetega mesta bodo Nemčija, Indonezija, Brazilija, Turčija in Velika Britanija.

Do leta 2020 bo večina svetovnega prebivalstva uvrščena v srednji razred. Azija bo vodilna v rasti srednjega razreda, medtem ko bo srednji razred na zahodu stagniral. Poročilo prav tako napoveduje, da se bodo azijska gospodarstva v prihodnjem desetletju znatno povečala, tako, da bo med desetimi največjimi svetovnimi gospodarstvi sedem gospodarstev iz Azije.

Prejšnji teden je Svetovna banka v gospodarskih napovedih napovedala, da pričakuje povečanje stopnje rasti ruskega BDP na 1,8 odstotka v letu 2020 in 2021.

V analizi je banka objavila, da se je rusko gospodarstvo lani povečalo za 1,6%. Imeli so sorazmerno nizko in stabilno inflacijo, pa tudi povečanje proizvodnje nafte, kljub hudim gospodarskim sankcijam. Mednarodni denarni sklad (IMF) je povečal svojo napoved za rast ruskega BDP-ja v letu 2019 na 1,8 odstotka.

Pozitiven vpliv naraščajočih svetovnih cen nafte na rusko gospodarstvo bi presegel negativni učinek sankcij Washingtona.

Medtem pa so uradni podatki nemškega Zveznega statističnega urada pokazali, da se je največje evropsko gospodarstvo – Nemčija – v letu 2018 naglo upočasnilo. Lani se je povečalo za 1,5 odstotka, kar je najpočasneje od leta 2013.

COMMENTS

Wordpress (0)