Hrvati ne bodo odstopili od nabave ameriških bojnih letal F-16: Po propadlem dogovoru z Izraelci se zdaj dogovarjajo z ZDA! – TOPNEWS.si

Hrvati ne bodo odstopili od nabave ameriških bojnih letal F-16: Po propadlem dogovoru z Izraelci se zdaj dogovarjajo z ZDA!

Hrvati ne bodo odstopili od nabave ameriških bojnih letal F-16: Po propadlem dogovoru z Izraelci se zdaj dogovarjajo z ZDA!

Hrvaški mediji poročajo, da je Hrvaška po o neuspelem naročilu izraelskega letala F-16 Barak začela pogajanja za nakup iste vrste letal iz Združenih držav Amerike.

Minister za obrambo Damir Krističević je dejal, da Hrvaška ne bo odstopila od nabave “bojnega sokola”. V igri je nakup šestih novih nadzvočnih letal F16F-16 (Block 50/52 ali Block 70/72), ki bi državo stali med 600 in 800 milijoni evrov, poroča Jutarnji.hr.”

Če me vprašate, kateri model je to, to je platforma F-16. Rad bi, da bi bila to nova letala, da bi bilo manj kosov, vendar moramo biti odgovorni do denarja davkoplačevalcev. Verjamem, da bo naš partner, ZDA, naredil vse, da bodo Hrvaški dali najboljšo ponudbo,” je dejal Krstičević.

Paket bi vključeval orožje, logistiko, usposabljanje in prilagajanje infrastrukture. Jutarnji list dodaja, da bi se pogajanja z Američani lahko zaključila do konca leta, kar seveda pomeni pridobitev potrebnih dovoljenj in podpis pogodbe.

Kolikšna bi bila končna cena, ni mogoče določiti z natančnostjo. V letu 2017 so Združene države Amerike Hrvaški ponudile 12 novih F-16 Block 70/72, cena pa je bila približno 9,5 milijarde kun. Zdaj pa je težko reči, da bi bila cena za šest kosov tega modela za polovico manjša. V neposrednih pogovorih se cena in paket opreme oblikuje od države do države.

COMMENTS

Wordpress (0)