Evropa v zvezi z Brexitom spremlja kaos v Britaniji, prihajajo prve reakcije! – TOPNEWS.si

Evropa v zvezi z Brexitom spremlja kaos v Britaniji, prihajajo prve reakcije!

Evropa v zvezi z Brexitom spremlja kaos v Britaniji, prihajajo prve reakcije!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sinoči izjavil, da bi bila Velika Britanija največji poraženka, če bi zapustila EU brez dogovora, medtem ko je nemški vicekancler Olaf Scholz izjavil, da je to “žalosten dan za Evropo”. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po zavrnitvi dogovora v britanskem parlamentu namignil, da je edina pozitivna rešitev zapleta obstanek Velike Britanije v Uniji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je London opozoril, da mu zmanjkuje časa za dogovor in ga pozval, naj čim prej pojasni svoje namene

Oba sta se pogovarjala takoj potem, ko je Spodnji dom britanskega parlamenta v torek zvečer zavrnil predlog sporazuma z EU premierke Therese May o Brexitu..

“Prva opcija, izstop brez sporazuma. To je zastrašujoče za vse. Največji poraženci bi bili Britanci”, je dejal francoski predsednik Macron, ki pričakuje, da bodo Britanci zaprosili za dodaten čas za ponovna pogajanja o sporazumu.

Nemški vicekancler Olaf Scholz pa je na Twitteru zapisal, da je to žalosten dan za Evropo. “Mi smo pripravljeni”, je dejal in poudaril, da je Brexit brez sporazuma najslabša možnost za EU, predvsem pa za Veliko Britanijo.

Predsednica Demokrščanske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer je preko Twitterja izrazila “iskreno žaljenje” zaradi odločitve britanskega parlamenta, z oceno, da je “trdi Brexit najslabša opcija”.

Nemški minister za zunanje zadeve Heiko Maas je sporočil, da ni ostalo veliko časa za novo rešitev za izstop Britanije iz Evropske unije, in da je “minil čas za igre”. Maas je za Deutschlandfunk, potem ko so britanski poslanici sinoči zavrnili sporazum britanske premierke Therese May z Evropsko unijo o Brexitu, dejal, da so potrebna nova pogajanja med Britanijo in EU. Dodal je, da so potrebna pogajanja tudi o “backstopu”, oziroma odredbi, ki vključuje odprto mejo med Severno Irsko in Republiko Irsko. O možni preložitvi datuma izstopa Britanije iz EU je Maas dejal, da bo Unija to vprašanje “konstruktivno preučila”, če bo nanjo naslovljeno.

Potem ko je britanski parlament zavrnil predlog premierke Therese May o Bregzitu, je za danes predvideno glasovanje o nezaupnici vladi.

Opozicijski lider Jeremy Corbyn je pozval k izglasovanju nezaupnice britanski vladi.

Urejen Brexit ostaja naša absolutna prioriteta, a tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje, je v Strasbourgu dejal glavni pogajalec EU-ja o Brexitu Michel Barnier, ki je poudaril je, da je na potezi London in da je prezgodaj za oceno posledic glasovanja v britanskem parlamentu, ki je v torek odločno zavrnil predlog dogovora o Brexitu premierke Therese May. Barnier je še dejal, da ne želi ugibati o različnih scenarijih. Glavni pogajalec Unije je spomnil, da se 29. marec, ki ga je za izstop sama izbrala britanska stran, hitro bliža, in opozoril, da se zgolj šest tednov do tega datuma tveganje brexita brez dogovora zdi večje kot kdaj koli.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po zavrnitvi dogovora v britanskem parlamentu namignil, da je edina pozitivna rešitev zapleta obstanek Velike Britanije v Uniji. “Če je dogovor nemogoč in ga nihče noče, kdo bo končno imel pogum, da bo rekel, kaj je edina pozitivna rešitev,” je po poročanju BBC-ja na družbenem omrežju Twitter zapisal Tusk.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je London opozoril, da mu zmanjkuje časa za dogovor. “Pozivam Združeno kraljestvo, naj čim prej pojasni svoje namene. Časa skoraj ni več,” je dejal po razglasitvi izida glasovanja. Dodal je, da je glasovanje povečalo tveganje za “neurejen izstop” Združenega kraljestva.

Prvi podpredsednik EK Frans Timmermans je medtem dejal, da je bilo glasovanje britanskega parlamenta “kristalno jasno” in da je zdaj treba gledati naprej.

Opozoril je, da nihče ne sme gojiti iluzij: Brexit prinaša škodo in dolžnost vseh strani je, da to škodo čim bolj omejijo. Tudi on ni želel ugibati o scenarijih, ponovil je, da se je treba pripraviti na vse možnosti.

Obžalovanje zaradi britanske odločitve je izrazil tudi slovenski zunanji minister Miro Cerar.

COMMENTS

Wordpress (0)